les escales de la Catedral de Girona són sagrades. No s'hi pot fer res sense el permís del Bisbat. Qui hi fa alguna activitat ha d'estar autoritzat. Passa ara i ja passava abans. La productora de Joc de trons ho ha d'aconseguit i podrà rodar-hi una escena apoteòsica amb un cavall aclamat per la multitud mentre puja a poc a poc. Aquest, però, no és el primer cavall que viurà un moment així, tot i que el seu amo no va demanar permís i va acabar pagant-ho.

L'any 1880, Simeón Alarcia Serrano, caporal de la Guàrdia Civil, natural de Redecilla del Campo (Burgos) i que va ser destinat a la província de Girona on va passar la major part de la seva vida, va gosar alçar-se cap amunt a sobre de l'animal. Simeón Alarcia, va ser guàrdia civil a Castelló d'Empúries, on va conèixer la que seria la seva dona, i també va estar destinat a Cassà de la Selva i a Girona.

Va pujar les escales de la Catedral a damunt del seu cavall, "Gallo", per una aposta de dues pessetes. Al final però, només n'hi va quedar una perquè l'altra va servir per pagar la multa que li va imposar l'autoritat governativa, a més de ser degradat de caporal. Era guàrdia civil de cavalleria en una caserna adosada a Sant Pere de Galligants. Simeon Alarcia, que té besnéts residint a Girona, va morir a Barcelona l'any 1908.

L'advocat i el mític 4x4

No és el primer cop que les autoritats es posen les mans al cap per un esdeveniment a la Catedral. El cas més sonat, però, va ser el 30 de desembre de 2006, quan un advocat, Pau Llopart, va decidir agafar el seu vehicle tot terreny, i demostrar als seus companys de la taula del bar que era capaç de pujar i baixar les escales de la Catedral com si res. Ho va fer, però va deixar un rastre bastant important, a més de marques de les rodes: va trencar diversos esglaons. Durant molts dies es desconeixia qui era l'autor del succés fins que va acabar confessant al·ludint que durant uns dies havia marxat de viatge per un tema laboral. Se li van obrir diversos expedients i es va comprometre a pagar els 28.000 euros que valia la reparació dels danys. En una filmació d'una càmera de seguretat no només es veia el cotxe fent la bretolada, sinó posteriorment els seus amics recollint les peces trencades dels esglaons malmesos pel pes del vehicle.

Manaies i castellers

L'escalinata és cada any motiu de diferents moments tradicionals de Girona. Hi passen els manaies de la Confraria de Jesús Crucificat, a cop de llança, durant la Setmana Santa. També hi puja el pilar de quatre dels Marrecs de Salt i és el lloc on s'asseuen els espectadors de les havaneres de les Fires de Sant Narcís. Darrerament, també s'ha convertit en el "circuit" d'una cursa en què els atletes han de pujar a tota velocitat les escales per provar de determinar qui és el més ràpid. Ho fan en menys d'onze segons. De fet, molts corredors fan servir els esglaons com a entrenament per als seus turmells. També s'hi poden veure bicicletes que proven les seves suspensions baixant a tota velocitat.