«No pots portar al rodatge, sota cap circumstància: Mòbil, tauleta, càmara, o qualsevol objecte que gravi vídeo, fotos o sorolls. Fins i tot un mòbil sense càmera. Estan totalment prohibits». Aquesta és una de les exigències de l'empresa de càsting Modexpor Internacional als figurants escollits per participar al rodatge de la sèrie Joc de trons aquests dies. Tampoc està permès portar al rodatge «cap objecte personal, com arracades, anells, piercings, collarets, carteres, bolsos o inclús diners».

Sí que es permet passar a la zona de rodatge «la targeta identificativa més el DNI o NIE per comprovar-lo, així com les claus de casa o cotxe». Curiosament, també «el paquet de tabac, si fumes». Tot i això, es matisa que «està prohibit fumar durant el rodatge» i només es pot fer en els descansos.

En els documents entregats als extres se'ls recorda que han signat un contracte de confidencialitat i que no poden divulgar, sota cap concepte «el que succeeix dins de qualsevol zona del rodatge, des del set de rodatge fins al vestuari». El contracte inclou, entre d'altres, totes «les xarxes socials (Facebook, Twitter, etc.) fins a la premsa, tv, ràdios nacionals o estrangeres, o qualsevol mitjà digital».

Riscos

En els documents s'expliquen diferents riscos que es poden patir durant el rodatge. Poden ser caigudes al mateix nivell, a alçada o despreniments d'objectes com focus o decorats. També s'alerta de la possible exposició a temperatures ambientals «extremes», del contactes amb cables elèctrics i del possible atropellament o cops de vehicles.

En aquests fulls informatius però, no només s'indica sobre l'existència de riscos. També hi ha un reguitzell de recomanacions a tenir en compte. Un consell que serveix per evitar molts riscos és romandre en espais destinats per la productora com a «zona segura o descans». També que s'han de seguir les indicacions dels treballadors de la productora. En treballs en alçada s'explica que hi haurà multitud de mesures de seguretat i que s'utilitzarà «cinturó o arnés de seguretat». Pel que fa a la temperatura s'assenyala que hi haurà crema solar i aigua per prevenir deshidratacions.