El president del Govern, Artur Mas, ha acusat el PP de "voler-se carregar l'estat de dret" amb la reforma del TC. Per Mas aquesta és una decisió "esperpèntica" per atribuir-li al tribunal "funcions que no li pertoquen". "Recorda reaccions dels anys 30, és la musica de la inquisició, no és estat de dret ni qualitat democràtica", ha declarat Mas, que reconeix que el PP pren la iniciativa pensant en ell. "A algú li deu haver passat pel cap que m'empitonaran definitivament, han descobert la sopa d'all", ha dit amb to sorneguer. En un sopar amb empresaris ha demanat "no generalitzar" dient que la patronal catalana està contra el procés i ha agraït les organitzacions empresarials que li donen suport.

El president del Govern tenia previst un acte amb empresaris gironins aquest vespre. Durant la seva intervenció, s'ha referit també a la iniciativa del PP que aquest dimarts ha entrat al registre del Congrés una reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional (TC) per dotar aquesta institució de mecanismes per fer complir les resolucions i actuar contra les persones que les incompleixin. La reforma inclouria multes i la suspensió dels dirigents polítics que facin cas omís a les sentències dictades pel tribunal i el PP la vol tramitar per la via d'urgència perquè pugui ser aplicable dos dies després de les eleccions catalanes.

Mas ha assegurat que es tracta d'una decisió "esperpèntica" i ha alertat que en els propers dies està convençut que el govern espanyol seguirà en aquesta línia. "Es volen carregar l'estat de dret del que tant presumeixen", ha criticat. Segons el president de l'executiu català, aquesta iniciativa busca dotar el tribunal "d'unes funcions que no li pertoquen" (com inhabilitat determinats càrrecs públics, ha esmentat). "No es pot transformar l'àrbitre de la Constitució en un tribunal que pugui fer el que vulgui i carregar-se una persona que ha estat escollida democràticament", ha afegit.

El president ha afirmat que la decisió està feta ad hoc per a ell i s'hi ha referit amb to sorneguer. "A algú li deu haver passat pel cap com empitonar-me definitivament, ja han descobert la sopa d'all", ha assenyalat.

Mas ha anat encara més enllà i ha comparat aquesta decisió amb èpoques passades. "Això recorda reaccions dels anys 30, és la musica de la inquisició, no és estat de dret ni qualitat democràtica", ha subratllat. Per a Mas, la iniciativa presentada pel PP és "un retrocés històric molt gran" i que fa que "se'n vagi en orris" tots els passos fets per fer un estat de dret madur.

Crítica a Felipe González

El president també s'ha referit a l'article que l'expresident espanyol Felip González va publicar dissabte a 'El País' sobre el procés a Catalunya. En aquell article, l'expresident espanyol comparava el procés independentista amb el nazisme i el feixisme dels anys trenta i demanava als catalans que no ens deixessin "arrossegar per l'aventura il·legal i irresponsable" de Catalunya.

Segons Mas, Catalunya va "ajudar molt" González, que va arribar al govern com un "demòcrata renovador". "¡Quién te ha vist y quién te ve!", li ha dit el president català. Per al president de la Generalitat, el pitjor no són les comparacions amb el nazisme o el feixisme sinó que González advertia que passi el que passi després del 27-S "tot seguirà igual". "Això és d'una gravetat democràtica brutal".

Reconeixement als empresaris

Aquest dimarts la patronal Foment del Treball ha fet un comunicat on fixa el seu posicionament per al 27-S. Segons l'escrit, reconeix que al món empresarial la independència genera "incertesa" i demana a l'executiu sortint que treballi "per a tots els ciutadans des de la legalitat, en un entorn de seguretat jurídica i amb estabilitat".

Aprofitant que el president s'ha reunit amb representants de patronals i organitzacions empresarials gironines (inclosa la FOEG, que és la branca gironina de Foment del Treball), els ha volgut transmetre el seu "agraïment". Mas ha recordat que fins a 25 organitzacions van signar el 'Manifest del Far' el maig del 2014 a Palafrugell per donar suport a la decisió que prengués el poble de Catalunya i també es mostraven favorables al dret a decidir.

"Algunes vegades es diu i es repeteix que dins el món econòmic les posicions són contràries al procés però això és generalitzar, vull recordar que entitats molt significatives que representen la gran majoria del món empresarial en el seu moment ja es van mullar", ha manifestat.