Comença el desembarcament de Joc de trons al Barri Vell de Girona. Els carrers de l'entorn de la plaça dels Jurats, els Banys Àrabs i el carrer Ferran el Catòlic ja estan tallats a la circulació i vehicles i vianants i s'hi poden veure alguns elements com carruatges, alguna barca i peces de fusta que podrien simular parades d'un mercat i que serviran per al decorat de la sèrie.

L'edifici de les Sarraïnes, just a davant dels Banys Àrabs, també formarà part d'alguna escena de la sèrie. Al seu interior s'hi poden veure diferents objectes que fan pensar que es convertirà en algun tipus d'habitatge o un taller. No obstant això, també podria ser un punt de magatzem de la productora, que haurà de gravar del 3 al 16 de setembre. El secretisme de tot plegat, però, fa difícil saber exactament quina serà la seva utilitat real.

Actualment ja hi ha prop de 200 persones de la productora treballant a la ciutat i s'espera que ens els moments àlgids de feina s'arribi fins a les 400. L'Ajuntament treballa amb la productora HBO per fer arribar la informació de les afectacions a veïns, comerciants i restauradors. De fet, el divendres ja es va fer una reunió i s'han editat 4.000 fulletons amb explicacions detallades.

El regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, va explicar ahir que es faran trobades cada dimecres amb els comerços i veïns afectats per anar actualitzant la informació. De moment, l'Ajuntament ha facilitat unes 1.200 acreditacions a veïns que viuen a les zones afectades. Alcalà va explicar que les acreditacions s'han enviat per correu ordinari a tots els veïns que consten empadronats als habitatges de zones afectades i que la resta de ciutadans que ho necessitin s'han d'adreçar al consistori.

«Els veïns han d'estar tranquils perquè se'ls donarà tota la informació, la pàgina web s'actualitza diàriament i també es poden informar per telèfon o a les oficines de l'ajuntament», va puntualitzar Alcalà. Els veïns podran accedir a casa seva. Però sempre hauran de mostrar l'acreditació i també esperar que algú els acompanyi esperant algun descans de la filmació. Per als veïns que tenen aparcaments a la zona se'ls ofereix l'alternativa de l'estacionament situat darrere la facultat de Lletres, a Fora Muralla.

Opinions variades

Tot i els esforços de l'ajuntament -set àrees del consistori que treballen coordinadament fa setmanes-, hi ha veïns que es queixen de la manca d'informació. Rosa Boix, que viu al carrer Ferran el Catòlic,afirmava ahir que ningú els havia explicat res i que s'havia trobat només les acreditacions a la bústia. «Tot el que ens diuen els nois que treballen al rodatge és sempre en condicional i provisional», va dir.

El rodatge també obligarà cinc establiments a abaixar la persiana alguns dies. Els afectats són el restaurant Bistrot i la botiga de restauració de metalls Joan Ensesa (situats a la pujada de Sant Domènec), el bar Didal (situat darrere de la Catedral) i el bar l'Arc i el Bau-Bar (a la seu del Col·legi d'Arquitectes).

La productora indemnitzarà econòmicament els negocis però aquests acords econòmics no estan encara tancats en la majoria dels casos i tampoc està clar quants dies hauran de tancar, tot i que l'afectació serà d'entre un i tres dies.

Kady Balde, que treballa al restaurant Bistrot, va assegurar ahir que en tot moment estan rebent informació i que, tot i l'afectació, creuen que el rodatge serà un revulsiu per a la ciutat i que els pot portar més turistes. «Nosaltres ja ho hem notat altres vegades amb rodatges com El Perfum o Soldados de Salamina», va indicar.