El mes de maig de l'any 2014, va començar per Ana Maria Lacaze, un calvari que ja fa més d'un any que dura. I tot a causa de la instal·lació il·legal d'un aparell d'aire condicionat situat a una teulada de la pujada de Sant Martí, només a tres metres d'una finestra del seu habitatge ubicat a la plaça Federico Fellini de Girona. «El soroll és constant i no puc ni dormir. A més, desprèn aire calent que entra a casa meva i és insuportable» lamentava aquesta veïna que des de llavors ha interposat múltiples demandes i queixes al consistori gironí i al defensor de la ciutadania per intentar que retirin l'aparell. Un objectiu que ara, a mes d'agost de 2015, encara no ha aconseguit.

«És vergonyós. Estic indignada en com ha anat tot plegat.?L'Àrea d'Urbanisme i Activitats no m'ha donat cap suport ni ha solucionat aquest problema que ells mateixos reconeixen que és il·legal» opinava Ana Maria Lacaze que afegia que si no fos «pels diners» ja hauria acudit a la via judicial.

El procés

Després de les dues primeres queixes interposades a l'Ajuntament, Lacaze va ser informada que efectivament, l'aparell d'aire condicionat incomplia l'article 65 del Pla Especial del?Barri Vell en «trobar-se situat per sobre de la coberta» i no requerir de la llicència municipal obligatòria. Per aquest motiu, el 9 de juliol de 2014, el consistori va enviar un requeriment de documentació al propietari de l'aparell, en què l'informaven de la il·legalitat i a qui es donava quinze dies per «presentar els documents i al·legacions per a la defensa dels seus interessos». Aquest veí va procedir llavors a sol·licitar la llicència per legalitzar l'aparell, una demanda que va ser denegada pel consistori el mes de gener, ja que incomplia la llei, moment en el qual se li va donar a aquest propietari un mes per retirar l'aparell, un procediment que no va dur a terme.

Passats més de dos mesos -a l'abril de 2015- i sense l'aire condicionat desmantellat, el consistori va avisar de nou a aquest veí que disposava d'un mes per retirar la màquina, mesura que si incomplia seria multada amb 300 euros. És en aquest moment quan el veí denunciat, interposa un recurs contra la resolució judicial en què al·legava haver sol·licitat la instal·lació de l'aparell «sobre el qual l'ajuntament no es va pronunciar mai». Una instància que l'Ajuntament nega haver rebut mai.

Finalment el 3 de juliol d'aquest any, se li va imposar, a aquest ciutadà, una multa coercitiva de 300 euros que segons la veïna afectada «no ha pagat mai, perquè m'ho va dir ell mateix». «Em sento impotent perquè han passat ja dos estius i l'aparell segueix allà» deia Lacaze que afegia que aquesta lluita «ja no és tant per una qüestió de molèsties com sí de salut». «Cada dia et va minant i ningú -a part del defensor de la ciutadania- t'ajuda» concloïa Lacaze, qui haurà d'esperar ara, que l'Ajuntament procedeixi en última instància, a retirar a través dels tècnics municipals, l'aparell d'aire condicionat.