Des del mes de gener, l’Ajuntament de Girona ja ha posat 16 expedients sancionadors (oberts per acta policial) als propietaris dels gossos que han incomplert alguna de les mesures imposades per l’actual ordenança municipal de protecció, control i tinença d'animals. En concret, tretze dels processos sancionadors són de caràcter greu i estan relacionats amb passejar o tenir gossos perillosos que, en el moment de ser sancionat, no utilitzaven morrió, anaven subjectes a una cadena de longitud superior a dos metres o no disposaven de la llicència municipal obligatòria o d’una assegurança de responsabilitat civil. Les altres tres sancions, de caràcter lleu, van ser posades per no recollir els excrements dels gossos de la via publica i per no tenir l’animal censat a l’Ajuntament amb una placa o collar identificatiu. A part d’aquests processos sancionadors, el consistori gironí també ha posat 25 multes coercitives per no aportar la documentació requerida en el cens.

Tot i aquestes actuacions de l’Ajuntament, encara són moltes les normatives municipals relacionades amb la tinença d’animals que s’incompleixen dia a dia en molts dels principals carrers de la capital gironina. Gossos sense lligar corrents o passejant amb els seus amos, excrements sense recollir en voreres i espais peatonals, o propietaris que renten els seus animals en fonts públiques són només alguns dels exemples més habituals, i que sorprenen donada l’existència de diverses zones d’esbarjo destinades a gossos que hi ha escampades arreu de la ciutat, en espais com el parc Migdia i el parc de la Devesa.

Propostes d’Agility

Justament relacionat amb aquest tema, el grup ERC-MES va demanar aquesta setmana, a través d’un comunicat, que es creien encara més zones d’higiene canina (pipicà) perquè «els gossos necessiten córrer i tenir espai» i que es millorin els existents amb propostes com: abastir-los d’aigua, posar més papereres per llençar les bosses d’excrements o que disposin d’un bon enllumenat. Un dels espais que els republicans proposen millorar és la del Club Agility ubicat a la Devesa on s’imparteixen cursos d’educació i entrenament per a gossos. «Les instal·lacions que tenim ens han quedat petites. Ara mateix, tenim més gossos que espai» explicava el president del club, Josep Duran que afegia que, tot i que l’Ajuntament els ha ofert l’opció de traslladar-se a un altre espai més gran, no volen abandonar la Devesa. «Estem al centre, i això facilita que els amos vinguin amb els seus gossos a buscar assessorament. Si ens desplacem fora del nucli urbà, això es perdrà» subratllava Duran, qui avançava que el setembre es reuniran amb el consistori per abordar aquest tema.

D’altra banda, en relació amb les zones d’esbarjo, el president d’Agility va assenyalar que «tots els barris n’haurien de tenir una» i crear-ne de noves en llocs com la plaça de la Constitució, i que en lloc de pipicà, s’haurien d’anomenar zones d’esbarjo canines. «Aquests espais no haurien de ser només perquè els gossos hi facin les seves necessitats, sinó un lloc on es puguin socialitzar amb altres gossos, jugar entre ells i córrer lliurement» afegia el president del Club Agility.