Es miri com es miri, les dades del juliol del nombre de passatgers de l'aeroport de Girona només són negatives. Un altre mes, l'equipament de Vilobí d'Onyar ha continuat amb la tendència a la baixa de viatgers. A més, el juliol ha registrat la pitjor caiguda d'usuaris d'aquest any.

La raó és que el descens de passatgers ha estat d'un 20% respecte al mateix mes de l'any passat; es tracta, per tant, de la pèrdua rècord -en percentatge- d'enguany. Entre el gener i el juny del 2015, l'aeròdrom gironí no havia registrat cap mes una caiguda d'un 20% o més de viatgers respecte al mateix període del 2014.

D'aquesta manera, el juliol s'ha convertit en el primer mes d'aquest any amb un descens percentual de dues desenes en només un any de diferència.

Així, l'aeroport de Girona ha comptabilitzat un total de 253.564 usuaris el juliol d'enguany. Això ha suposat, per tant, una pèrdua de més de 63.550 passatgers en un any, perquè el juliol de l'any passat l'equipament de Vilobí va registrar 317.116 viatgers. D'aquesta manera, l'aeròdrom gironí s'ha aproximat el juliol d'aquest any al nivell de viatgers del mateix mes del 2003. Aleshores va ser el primer juliol que Ryanair operava a les pistes de l'aeroport de Girona i en aquell mes l'equipament va superar, per poc, el llindar dels 200.000 usuaris.

Pel que fa a la causa de la caiguda actual de passatgers, el fet és que aquest estiu l'aeròdrom gironí només disposa d'una quarantena de rutes, que és el nombre més baix de connexions dels últims anys durant la temporada estival.

Per això, aquest juliol l'aeroport de Girona s'ha situat a la posició número 17 del rànquing d'equipaments d'Aena amb més viatgers. Entre els 17 aeròdroms, Vilobí també esdevé la instal·lació que, en percentatge, perd més usuaris en un any.

Un milió d'usuaris

Sobre el balanç del 2015, entre el gener i el juliol d'enguany l'aeroport de Girona ha registrat més d'un milió de passatgers. Per tant, es tracta d'una caiguda del 17% respecte al mateix període de l'any passat. El cas és que llavors, entre el gener i el juliol del 2014, l'equipament de Vilobí ja havia aconseguit superar el llindar dels 1.215.600 viatgers.

La diferència encara és major si es compara amb les dades de fa només cinc anys, perquè aleshores l'aeròdrom gironí va comptabilitzar durant els set primers mesos del 2010 més de 2.909.500 usuaris.

Per això, l'únic aspecte positiu del juliol d'aquest any de l'aeroport de Girona no es troba en les dades de passatgers, sinó en el transport de mercaderies.

El fet és que el juliol del 2015 ha augmentat un 111,2% (amb un total de 34.482 tones) el transport de mercaderies respecte al mateix mes de l'any passat. A més, durant els primers set mesos d'enguany, l'equipament de Vilobí ha transportat un total de 75.555 tones de mercaderies. Això ha suposat un increment del 27,6%, en comparació amb el mateix període del 2014.

Pel que fa a la principal indústria que utilitza l'aeròdrom gironí amb l'objectiu de transportar material és l'automobilística.