Amb l’arribada de l’estiu i la calor, augmenta la presència de paneroles en les zones urbanes on troben el seu hàbitat ideal per localitzar l’aliment i l’aigua necessaris per al seu desenvolupament. La ciutat de Girona no n’és una excepció, i estiu rere estiu, aquests insectes -coneguts també com a escarabats de cuina- envaeixen carrers com els de la Séquia o Sant Francesc, places com la Pompeu Fabra o la Màrques de Camps o parcs com el de la Devesa.

Enguany però, se n’ha intensificat la presència, un fenomen que en part podria haver estat causat per la forta onada de calor que ha afectat tot el territori durant les darreres setmanes, i per l’altre, per l’afectació que hauria tingut sobre aquests insectes i en aquestes condicions d’altes temperatures, l’aplicació d’un tipus concret de tractament químic durant les tasques de control de plagues que efectua cada temporada el consistori gironí.

Pel que fa al primer punt, la calor sostinguda hauria propiciat una major reproducció i expansió d’aquests insectes, motiu pel qual se n’hauria incrementat la seva presència durant la nit en diferents racons de la ciutat. En relació amb el tractament, segons va explicar un portaveu de l’àrea de Sostenibilitat del consistori gironí, el problema hauria estat identificat a partir d’un augment inusual del nombre de queixes veïnals relacionades amb la presència de paneroles a la via pública durant el dia. Les paneroles urbanes són insectes d’hàbits nocturns i no acostumen a ser vistos al carrer durant les hores de sol. Aquestes protestes provenien, especialment, de les vies on la brigada de control de pla­gues i animals de l’Ajuntament acabava d’aplicar una substància química -utilitzada habitualment- a les clavegueres. «Potser afectades per les altes temperatures, les paneroles toleraven de manera diferent aquest biocida. Després de consumir-lo, patien una sobreexcitació molt inusual que abans de morir les portava a sortir a la via pública durant el dia» especificava un portaveu de l’Ajuntament gironí.

Ara, per tal de solucionar el problema, des de l’àrea de Sostenibilitat s’està portant a terme una prova pilot en la qual s’aplica un producte barrera al mateix temps que el tractament químic i que vol evitar que els insectes pateixin aquesta estranya reacció.

Díptic preventiu

D’altra banda, l’Ajuntament de Girona aconsella seguir diverses mesures de prevenció per evitar la visita inesperada d’aquest insecte en llars, comerços o magatzems, entre altres espais. Eliminar correctament el greix amb desengreixadors i lleixiu; passar l’aspiradora pels motors dels electrodomèstics per eliminar els ous; baixar les escombraries periòdicament i tapar-les o segellar forats i esquerdes són només alguns dels consells que es poden consultar en el díptic que s’edita anualment i que es pot consultar a la pàgina web institucional.

A més, des del consistori s’anima els ciutadans a donar avis en el cas de localitzar zones on abundin les paneroles que, recorden, són portadores potencials de malalties i poden contaminar aliments.