Els membres d'un clan familiar són els protagonistes de l'organització criminal desarticulada dimarts passat al barri de la Font de la Pólvora de Girona. El negoci estava tan lligat a la família que fins i tot, utilitzaven menors per entregar i preparar la droga. Aquest és el cas d'un menor de 17 anys que va ser arrestat i que era l'encarregat de fer les entregues. I també, el de dues nenes de 12 i 14 anys -filles d'un dels matrimonis que lideraven el grup- que preparaven la droga per distribuir quan no hi havia els pares a casa.

Els Mossos donen l'organització per desarticulada després que el 28 de juliol es fessin 28 detencions i els escorcolls en diversos habitatges de la Font de la Pólvora i d'altres municipis gironins. Amb tot, però, ahir en roda de premsa la policia va recordar que només hi ha cinc dels arrestats a la presó i que en canvi tant el proveïdor de l'heroïna que residia al Prat de Llobregat i l'home d'origen magrebí de Salt que els proporcionava la cocaïna, estan lliures. Així ho va lamentar el cap de l'Àrea Central de Crim Organitzat dels Mossos, l'inspector Antoni Rodríguez. A banda, també han quedat en llibertat els petits traficants de Maçanet de la Selva, Cassà de la Selva, Quart o Blanes. Rodríguez va admetre que en haver quedat lliures tantes persones i en ser un ofici i un clan que s'ha passat de pares a fills no seria estrany que tornin al negoci.

Cinc sobredosis al barri

El sotscap de l'Àrea Bàsica Policial Gironès- Pla de l'Estany, l'inspector Josep Sala va ressaltar que l'explotació de l'anomenat cas Pirineus va començar perquè fa un any se'ls va requerir -en col·laboració amb diverses entitats i administracions- un pla d'acció per millorar el barri de la Font de la Pólvora. Una prova d'això, va explicar, és que des del juny de 2014 han desmantellat 15 plantacions de marihuana amb 3.000 plantes en aquest barri. A això cal sumar-hi que en l'últim any i mig s'han registrat una desena d'assistències per sobredosi a Girona i cinc d'elles a la Font del a Pólvora, un fet que va provocar gran alarma.

Davant d'això i en adonar-se que hi havia grups que controlaven la venda de droga al barri van decidir actuar. El desembre del 2014 van començar la investigació per desarticular l'organització criminal que tenia sota el seu control nou punts de venda de droga al barri.

La manera de funcionar per tal d'evitar que si eren detinguts els imposessin grans penes era tenir la droga necessària per una setmana. Això suposava tenir com a màxim mig quilo d'heroïna i cocaïna. Durant la investigació, els agents també van descobrir que començaven a introduir-se al món de la marihuana, ja que és una droga que els suposava beneficis i menys risc. De fet, comptaven amb tres plantacions de marihuana a Vallcanera.

El clan d'ètnia gitana estava dirigit per una dona de mitjana edat, els seus dos fills i les parelles. Cada fill tenia un paper en el clan. Un es dedicava a aconseguir l'heroïna a venedors del barri de Sant Cosme del Prat i l'altre obtenia la cocaïna de dos traficants de Salt i Girona. Es dóna el cas que la mare dels dos nois tenia nombrosos antecedents policials per fets similars i mesos enrere va estar imputada per un homicidi imprudent per la mort d'un drogodependent que va patir una sobredosi.

75.000 euros en efectiu

o bé es guardaven en efectiu. Segons els Mossos no s'ha pogut comprovar que els blanquegessin. Una mostra de l'enriquiment és per exemple la casa de Quart valorada en mig milió d'euros d'un dels matrimonis que són a presó i els ?cotxes d'alta gamma intervinguts.

De fet, en la macrooperació feta en set municipis de la província de Girona i el Prat, els Mossos han aconseguit comissar 290 grams de cocaïna valorats en més de 21.700 euros, 700 grams d'heroïna valorats en més de 65.500, sis quilos de substància de tall i aparells per preparar la droga i cultiu de la marihuana. També van trobar dues armes de foc curtes, un puny americà, una defensa elèctrica, dues escopetes de balins, armes blanques i 75.000 euros.