Comença el compte enrere. Només queda un mes perquè arrenqui a Girona el rodatge de part de la sisena temporada de la sèrie Joc de trons, previst entre el 3 i el 18 de setembre, i la ciutat ja es comença a preparar per a la seva arribada. Mentre les 2.400 persones preseleccionades en el càsting fan ja les proves de vestuari i creixen els rumors sobre quin rol jugarà la capital gironina en la ficció -sobretot arran de la presència inesperada de l'actor Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister) a Banyoles aquesta setmana passada-, els comerços gironins, a poc a poc, converteixen els seus aparadors en autèntics altars dedicats a la sèrie on exposen desenes d'objectes -alguns de commemoratius- popularitzats després de l'anunci del rodatge el passat mes de maig.

Aquest és el cas de la botiga de música i marxandatge Moby Disk, situada a la Rambla de la Llibertat, on darrere els vidres es mostren tasses, xapes, pòsters i samarretes que il·lustren aquest fet històric. "Nosaltres sempre hem tingut objectes de la sèrie a l'aparador, però d'ençà que va saltar la notícia, la venda dels que són específicament commemoratius s'ha disparat" explicava el seu propietari, Pemi Planas que afegia que l'objecte que està tenint més sortida és la samarreta on apareixen els dracs de la Khaleesi Daenerys Targaryen sobrevolant la catedral de Girona. "Ha vingut gent des de Tarragona i Lleida a comprar-la expressament" afirmava. També a la botiga Zeppelin, especialitzada en jocs, el món creat per R.R. Martin acapara uns dels espais expositors. "Tenim jocs de cartes i de taula, figures, bosses i fins i tot un llibre de cuina amb les receptes que apareixen als llibres" explicava la seva responsable, Maria Llapart. "És una festa per als aficionats a Joc de trons" afegia.

I només uns metres més enllà, travessant la plaça del Mercadal, la botiga del Museu del Cinema també s'ha bolcat a la sèrie, dedicant-li una gran part del seu aparador. A diferència dels dos comerços anteriors però, en aquest establiment les vendes han anat a menys. "Des que es va anunciar el rodatge he deixat de vendre els pòsters de la sèrie. És curiós" comentava el seu propietari, Santiago Rodrigo.

Augmentar les vendes

L'univers de Joc de Trons sorgeix de la saga literària Cançó de gel i de foc creada per l'escriptor George R.R. Martin. Per això, les llibreries gironines es plantegen ja com aprofitar la presència de la sèrie a la ciutat per incrementar la venda d'aquests llibres. A la Llibreria Geli, tenen clar que dedicaran un aparador a la saga, però encara han d'ultimar els detalls. "Quan es va anunciar el rodatge, va venir més gent del que és habitual a preguntar pels llibres. Ara els tenim a la vista i cada dia se'n ven algun" explicava un portaveu de l'establiment. També a la Llibreria 22, han notat aquest augment d'interès pels llibres de R.R Martin. "Persones que no eren seguidores de la saga, ara venen a preguntar pels llibres" explicava un dels responsables del comerç. "Passat l'estiu suposo que ambientarem l'aparador principal en la sèrie, però encara no hem definit res" afegia.

Un altre dels sectors que es podria beneficiar de la presència de l'HBO a Girona és l'hoteler. De moment, però, existeix entre els hotels més populars cert pessimisme amb la possibilitat que els fans de la ficció es puguin convertir en un remei per millorar l'ocupació el mes de setembre mentre duri el rodatge. "No hem notat cap increment especial respecte a l'any anterior" comentava una portaveu de l'Hotel AC palau de Bellavista. Una situació que es dóna també a l'hotel Double Tree Hilton. "Al mes de setembre a Girona, la gent reserva d'una setmana per l'altra", deia un representant. "Està clar que Joc de trons, en un futur, ajudarà a tenir més ocupació" detallava el director de l'hotel Ultònia, Josep Maria Biarge.

De moment, però, ja hi ha qui ha aprofitat la gran noticia per crear un producte únic, original i molt adequat per a aquesta època de l'any. Es tracta ni més ni menys que de Jordi Roca, el millor pastisser del món, qui ha convertit la mà daurada de Jamie Lannister en un gelat. Aquest dolç amb gust de mango i de taronja sanguina -que simula l'amputació de la mà que pateix el cavaller- es pot tastar a les botigues Rocambolesc de Platja d'Aro i Girona per 3,50 euros la unitat.

Rodatge al Barri Vell

Tot i que es desconeix encara quin món encarnarà Girona en la popular ficció de l'HBO -es rumoreja que podria ser Dorne, Alto Jardin o Roca Casterly- el que es va acotant cada vegada més és la zona on es realitzarà la gravació. "És concentrarà molt al Barri Vell", explicava l'alcalde Carles Puigdemont. Aquesta incògnita quedarà resolta a finals d'agost quan els veïns afectats rebin a través del correu postal la informació relacionada amb rodatge. "Se'ls informarà dels espais i les franges horaries afectades", afegia Puigdemont, que subratllava que s'oferiran alternatives. De moment però, Girona ja s'ha rendit a l'efecte Joc de trons.