L'Ajuntament de Girona va decidir ahir demanar l'actualització del cadastre, fet que provocarà que es mantingui l'increment del 10% sobre l'IBI, que ja es va produir el 2012. El Ministeri d'Hisenda havia decidit que per 2016 retiraria aquesta mesura, el que suposava els gironins deixarien de pagar gairebé tres milions d'euros en impostos. Qui se n'hauria ressentit és la caixa de l'Ajuntament de Girona que perdria gairebé un 3% del seu pressupost.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont informava de la decisió amb un críptic missatge a la xarxa social Twitter: «Els ciutadans de Girona pagaran el mateix IBI, i no hi haurà cap increment. Augmentar-lo no ha estat mai una opció.»

L'IBI és l'impost que grava, entre altres drets, la propietat de l'immoble, i la quota a pagar és el resultat d'aplicar un tipus impositiu sobre una base liquidable que es calcula a partir del valor cadastral de cada immoble. Aquest valor cadastral el determina la Gerència del Cadastre, que depèn del Ministeri d'Hisenda, en funció del valor del sòl i de la construcció.

Així, aquest valor cadastral no és ni el valor d'escripturació de l'immoble, ni tampoc no és el valor que s'ha pagat o el valor de mercat. En el cas de Girona no s'ha fet cap revisió des de 1989 i els valors de la base imposable són molt baixos.

La revalorització o actualització del cadastre suposarà que no es concreti quin valor cadastral té cada immoble sinó que s'apliqui una puja lineal per a tots. La base sobre la que es liquidarà l'impost augmentarà igual al barri de Montilivi que a Sant Narcís: un 10%.

La realitat és que el Ministeri d'Hisenda havia proposat una rebaixa del 10% després d'acabar la pròrroga de dos anys de l'increment de l'IBI. El Ministeri va aplicar l'augment entre 2012 i 2014 per ajudar la caixa de tots els ajuntaments que estaven patint problemes de liquiditat arran de la crisi de la construcció que havia enfonsat els ingressos municipals.

La regidora del PP, Concepció Veray, va explicar que «el ministeri com cada any també ofereix la possibilitat de la revalorització del cadastre. Això és una mesura que es pot fer cada any. Però aquest any significa un 10% més per als ciutadans de Girona, quan podien haver-se estalviat pagar». Veray va recordar que «Hisenda va prendre la mesura des de 2012 fins al 2014 per ajudar les finances municipals. Ara el govern s'acull a la revalorització per fer veure que no han tocat res quan en realitat està augmentat un 10% l'IBI», va dir. «Si el que volen és apujar l'IBI perquè necessiten els diners, que l'apugin a les ordenances i així ho podem debatre al ple. Ara l'augmenten per la porta de darrere», va critica Veray.

Reduir la pressió fiscal

També es va mostrar molt crítica la portaveu del PSC, Silvia Paneque, que va considera que era «una mala noticia saber pel Twitter de l'augment d'un 10% de l'IBI». També considera una «mala noticia deixar perdre l'oportunitat de rebaixar la pressió fiscal dels gironins», perquè aquest increment suposarà una pujada del 10% de l'IBI de manera lineal.

Paneque va valorar que CiU demostra «una nul·la sensibilitat envers les classes mitjanes i populars» i va afegir que «el moment escollit no pot ser pitjor, abans de vacances, sense cap ple de l'Ajuntament per poder-ho debatre i sense donar comptes a la ciutadania». La regidora socialista va advertir que «s'hauria d'haver fet com en altres ciutats com Barcelona i aprofitar per rebaixar la pressió fiscal», als gironins.

El portaveu de la CUP, Lluc Salellas, va lamentar que no sel's hagi informat de la decisió. Els independentistes ja havien posat com a condició per avalar la proposta de CiU que es portés al ple i es fes un debat públic.

Van reclamar un compromís pel qual, si Hisenda proposava un augment, es retiraria l'increment municipal. També volien redefinir la resta de l'IBI i que hi hagués un compromís de revisió del cadastre.