L'Ajuntament de Barcelona ha decidit retirar l'increment lineal del 10% en el valor cadastral de tots els immobles de la ciutat que va decidir l'anterior govern i iniciar els tràmits per revisar el cadastre.

L'IBI es calcula a partir del valor cadastral, per la qual cosa encara que a Barcelona s'apliquin límits o no s'incrementi l'impost, el rebut fa anys que puja perquè s'incrementava el valor cadastral de tots els immobles de la ciutat, que el Cadastre de Catalunya no ha revisat des de 2001.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que l'objectiu de la revisió cadastral, que començarà al setembre, «no és recaptar més, sinó aconseguir una fiscalitat més progressiva, justa i equitativa que no penalitzi el petit comerç i els aparcaments, que estan sobrevalorats, i sobretot protegeixi les famílies i barris» més perjudicats per la crisi immobiliària.

El 2016, mentre el cadastre revisi el valor de les finques, l'Ajuntament congelarà l'IBI perquè no aplicarà el coeficient d'actualització del 10%.

A més, Pisarello va anunciar que per a 2016 el govern municipal vol augmentar les bonificacions i subvencions de l'impost per afavorir els ciutadans amb menys capacitat econòmica, com són les famílies nombroses, les monoparentals o les persones vídues, cosa que requereix modificar les Ordenances Fiscals.

També es vol reduir el tipus que paguen els propietaris d'aparcaments particulars, que ara és el mateix que el que paguen les cadenes d'aparcaments, perquè sigui igual al de l'habitatge de la zona i bonificar al 100% l'IBI als centres sanitaris.

Barcelona va recaptar 612 milions d'euros el 2014 amb l'impost sobre béns immobles i calcula que arribarà als 633 milions aquest any.

L'objectiu d'aquesta revisió dels valors, vigents des de 2002, és poder actualitzar els valors dels immobles de la ciutat que el Ministeri d'Hisenda fixa en funció del valor del sòl i de la construcció.

Això ha de permetre a l'Ajuntament de Barcelona poder aplicar un impost de béns immobles més just i ajustat a la realitat i practicar una política fiscal més redistributiva, mantenint els volums de recaptació globals.

El govern de Barcelona en Comú argumenta la necessitat de revisar el valor cadastral en la constatació que la revaloració dels habitatges els últims quinze anys a Barcelona no ha estat homogènia per a tots els barris o districtes de la ciutat i sí que ho ha estat, en canvi, l'actualització dels valors.

L'objectiu és que el 2016 els tècnics del Cadastre facin els treballs per actualitzar la base perquè els nous valors puguin entrar en vigor l'exercici 2017.