El grup paperer valencià Hinojosa ha comprat la unitat productiva de Torraspapel a Sarrià de Ter, que recuperarà l'activitat industrial l'any 2016. Els nous propietaris preveuen invertir 25 milions d'euros a la planta i crear 40 llocs de treball, una tercera part dels que hi havia a la fàbrica de Torraspapel quan fa poc més d'un any es va anunciar la seva intenció de tancar.

Està previst que l'activitat a la fàbrica -que actuarà sota la denominació social de Paperera de Sarrià- comenci en un termini d'entre 8 i 10 mesos per produir-hi bobines de cartró ondulat.

Segons un comunicat de la companyia Hinojosa, amb seu a Xàtiva, l'«objectiu és obtenir una producció anual de 90.000 tones de paper adaptat i destinat a la necessitat de les seves plantes productores de cartró ondulat».

Amb aquesta adquisició, Grup Hinojosa afirma que «s'assegura una font de proveïment de matèria primera addicional, i redueix així la seva dependència dels mercats d'importació».

D'altra banda, apunta que amb les instal·lacions de Sarrià, Hinojosa «aprofundeix» en la seva estratègia de millora de la competitivitat, i posiciona la seva marca «amb més intensitat i independència en tot el territori peninsular».

La Generalitat va explicar que les converses amb el Grup Hinojosa van iniciar-se el passat mes de desembre i s'han materialitzat aquesta setmana amb la compra de la planta productiva.

El Govern català també va destacar que l'operació assegura la continuïtat de l'activitat industrial al municipi, alhora que preveuen seguir acompanyant la nova empresa en tot el procés d'instal·lació i consolidació.

Va afegir que Torraspapel continuarà present a Sarrià atès que hi té ubicada la seu d'investigació i desenvolupament del grup, amb una plantilla actual de 15 persones, així que seguirà vinculada a la dinàmica paperera del municipi.

Més de 70 anys a Sarrià

Impulsada als anys 40 per una branca de la família Torras, la fàbrica de Sarrià va esdevenir clau per a la consolidació del que avui és Torraspapel, una companyia que compta amb cinc plantes i 1.797 empleats a tot l'Estat.

La planta va tancar quan hi treballaven 132 persones. L'acord d'ERO d'extinció va deixar 23 treballadors a l'atur, 73 més es van recol·locar en altres plantes del grup i finalment, als 36 restants l'empresa els va incloure dins un pla de rendes fins a la jubilació.

Per la seva part, Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important a tot l'Estat. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit plantes a Vigo, València i Valladolid.

El grup assegura que ha invertit més de 150 milions durant els darrers cinc anys amb l'objectiu de dotar les fàbriques amb les darreres innovacions tecnològiques.