Fons comú per cobrir els costos de l'aigua. Aquesta és la idea que s'han empescat les dotze famílies que habiten al Bloc de Salt per contribuir i compensar l'ajuda que els ha brindat el consistori i l'empresa de serveis d'aigua de Sarrià de Ter, Salt i Girona, Agisa. A principis de la setmana passada, els tècnics de la companyia d'aigua van personar-se a l'edifici perquè instal·lar un tub mitjançant el qual els veïns del bloc poguessin disposar d'aigua corrent. Fins llavors i durant tota la onada de calor que s'ha produït aquest mes de juliol, els inquilins no han tingut aigua als pisos i han hagut de suportar les altes temperatures omplint garrafes a les fonts del municipi. «Després de diverses reunions amb l'empresa Agisa i el consistori, finalment l'ajuntament ha aconseguit fer de mediador per aconseguir un dret humà bàsic tal i com s'explica en la ILP que ha aprovat darrerament el Parlament de Catalunya», va comentar la portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera.

Actualment al bloc hi viuen dotze famílies després que ara fa uns dies dues més trobessin una alternativa i es traslladessin a altres pisos. «En total al bloc tenim 14 pisos. No donem abast a la situació que es viu i tenim constància d'unes 10 famílies amb pocs recursos, vulnerables, que estan vivint una situació d'emergència, que han demanat accedir al bloc», va detallar Afuera.

En aquesta línia, la portaveu de la plataforma va explicar que les famílies estan «molt contentes» per disposar d'aigua corrent i que han decidit fer un pas endavant i retornar aquesta ajuda fent tot allò que puguin. En concret, han acordat que les famílies amb algun recursos - aquelles que tenen ajudes o que algun dels seus membres treballa puntualment- creïn un fons comú per cobrir les despeses i els costos de l'aigua que s'utilitza al bloc. «No volem pagar els beneficis d'una empresa privada però ens hem compromès amb l'ajuntament i l'empresa a fer un pagament acordat, ja sigui simbòlic o el que es pugui», va indicar la portaveu.

Des de l'entitat i les famílies tenen clar que «quan es rep s'ha de donar» i que cal organitzar-se per demostrar que els veïns que habiten al bloc no volen «viure gratuïtament» ni «tampoc tenen la cara dura» d'instal·lar-se en un espai sense lliurar res a canvi ni fer cap aportació. «Encara no s'ha acabat de fixar la quantitat, primer ens hem de reunir amb les famílies i, posteriorment, tenim previst trobar-nos amb l'ajuntament», va comentar Afuera.