Que es tracti al ciclista com un vianant i no com un vehicle. La Plataforma Mou-te En Bici considera que l'ordenança que regula la circulació «va néixer antiga» i considera que, si es vol donar promoció a la bicicleta, s'ha de mirar a les normatives que s'estan aplicant a Europa. El president Xavier Corominas va reclamar més inversió que «permetria més projectes grans, però també fer petites millores i barates». Mou-te en bici va recordar que la inversió prevista és de 600.000 euros fins al 2019 i calcula que per estar al nivell d'Europa caldria arribar «al milió d'euros anual».

Mou-te en bici va presentar ahir els resultats de l'auditoria que van fer una quarantena de ciclistes. L'entitat lamenta que s'hagi hagut de fer amb «aficionats» un estudi que «correspon fer-lo a les administracions». La plataforma de ciclistes urbans es pregunta si Girona és realment una ciutat amiga de la bicicleta i afirma que no està ajudant gaire a garantir la seguretat dels ciclistes. A més recorda l'episodi recent de «persecució» als ciclistes amb multes, «en lloc de solucionar els punts negres».

El dossier, que ahir mateix es va lliurar a l'Ajuntament de Girona, fa una sèrie de propostes urgents. La primera és el canvi de la regulació semafòrica per adaptar el temps al moviment dels vianants i dels ciclistes. «L'obsessió per fer circular els cotxes, que poques vegades s'aconsegueix, perjudica i va en contra de les persones que ens movem amb el nostre propi esforç i no contaminem», diu el document.

També demanen facilitar el pas en contrasentit de bicicletes per la calçada i deixar les voreres per als vianants. Aquesta mesura es podria aplicar al carrer Joan?Maragall, des de Jaume I a plaça Catalunya; a la plaça Pompeu Fabra, al carrer Francesc Eiximenis, Hortes Canalejas, passeig de la Devesa, al carril lateral de Pedret, al carrer?Santa Eugènia i la plaça Marquès de Camps. Per aplicar-ho «cal senyalitzar a les entrades de zones de vianants la possibilitat d'anar en contrasentit». Posem com a exemple «el carrer Santa Clara, assenyalant que en cas de congestió de vianants cal baixar de la bici».

Plantegen resoldre els punts de perill com al final de carrer Oviedo, on desapareix el carril bici en connectar amb la plaça de Salt; als vorals de la carretera Barcelona per la seva alçada, la desaparició de la pintura dels carrils bici o establir connexions de la plaça Països Catalans i els ponts de L'Onyar, així com al passeig d'Olot, on la senyalització poc possible per als girs a la dreta dels vehicles creuant el carril bici. També cal la mateixa senyalització al carrer Emili Grahit amb carrer Migdia, al carrer de la Rutlla i al carrer Barcelona.

En la passejada crítica que va servir de base per a l'informe es van detectar molts punts negres. Per exemple, hi ha un tram del carrer del Carme on les bicicletes passen d'un costat de vorera passant per l'asfalt al costat del pont de l'Areny que consideren que s'hauria de canviar.

Tampoc troben bé la connexió entre la plaça dels Països Catalans i el mateix carrer del Carme amb el carril bici perquè hi ha certa confusió amb el pont que ha de servir per creuar l'Onyar. Respecte a aquest vial, consideren que hauria de ser bidireccional. Pel que fa al carril bici del carrer Santa Eugènia, consideren que acabava massa de cop i que caldria allargar-lo -en sentit cap al centre- fins a la zona de vianants del carrer Nou. De fet, l'Ajuntament ho té previst i està estudiant com aconseguir superar la carretera Barcelona i la Gran Via de Jaume I.

També acaba molt de cop el carril bici al carrer riu Güell -sentit centre- a la rotonda del costat de la plaça de la Sardana. A més, hi ha alguns punts on el carril bici desapareixen per tornar a aparèixer més endavant. Un exemple és a la zona de l'hospital Josep Trueta.