El Vol Gastronòmic compleix un any penjat a l'Onyar

Els promotors ignoren què passarà amb la infraestructura i el seu destí és una incògnita i l'oposició vol explicacions

31.07.2015 | 06:30

El Vol Gastronòmic compleix el primer aniversari sobre la llera del riu Onyar. Ahir dissabte va fer tot just un any que la infraestructura es col·locava a la cruïlla del pont de Pedra amb el carrer Santa Clara.

El Vol Gastronòmic, que pesa 28 tones i fa cinc metres d'alt, cinc d'ample i vint de llargada, també ha tingut un gran ressò en els últims dies en els mitjans pel que fa la seva continuïtat. Inicialment des de l'organització es va explicar que la previsió era estar un any a Girona, al lloc acordat, i després la infraestructura es traslladaria a una altra població europea, que encara estava per concretar.

El permís del Vol Gastronòmic va finalitzar el passat 30 de juny i els responsables de l'organització van demanar allargar la seva activitat tres mesos més. Aquesta proposta, però, va rebre la negativa per part de l'Ajuntament de Girona. El consistori va remarcar que no existeix cap mena de negociació entre les dues parts i, per tant, la decisió és definitiva. Tot i que l'activitat, en teoria, cessava a finals de juny, aquests dies de juliol encara s'han pogut veure comensals asseguts a les taules del Vol Gastronòmic, així com la carta de plats exposada a l'entrada de l'estructura. Encara no se sap del cert quan començaran les tasques de ?desmantellament, ni quina durada tindrà. En teoria, però, no serà el final de l'activitat del Vol Gastronòmic, que ja va anunciar a la inauguració a Girona que el propòsit era arribar a altres ciutats d'Europa.

Crítiques dels grups polítics

ERC-Més va plantejar a principis de juliol els seus dubtes sobre el desmuntatge de l'espai i si tindrà algun cost per a la ciutat. Més enllà de demanar aclariments sobre el desmuntatge de la instal·lació, el grup d'ERC-Més va preguntar per altres aspectes relacionats amb aquest espai gastronòmic. Concretament van demanar "quin ha estat i com ha operat el sistema de pagament de les taxes municipals" i "quina quantitat d'aquest pagament s'ha realitzat mitjançant tiquets-menú". La coalició republicanosocialista també va sol·licitar a l'equip de govern "quina és la seva valoració en relació amb l'impacte turístic i econòmic del Vol Gastronòmic a Girona".

Per la seva banda, el grup CUP-Crida per Girona també ha reclamat que "s'acceleri el desmuntatge del Vol Gastronòmic". A través d'un comunicat, el partit va reclamar a l'Ajuntament i als promotors del projecte que presentin "una memòria econòmica i de gestió de l'espai, per tal de conèixer exactament la quantitat abonada en concepte de taxes a l'Ajuntament i quines han estat les xifres d'ocupació de l'espai, entre d'altres". "Es tracta d'una iniciativa que ha generat un gran impacte visual i ha significat la privatització d'un espai públic durant un any, per la qual cosa és necessària la màxima transparència i que es retin comptes davant de la ciutat" va defensar la portaveu de la formació, Laia Pèlach

Els inicis amb èxit

El restaurant que penja del riu Onyar va començar la seva activitat un 25 de juliol després d'uns quants dies d'incertesa. Inicialment estava previst que s'inaugurés el 19 de juliol, posteriorment es va anunciar el 24 i finalment va ser el 25. La infraestructura estava partida en quatre en una nau de Fornells de la Selva i al llarg de la setmana es va anar traslladant a una nau de Grues Pallí a l'Avellaneda. El dia abans es van unir totes les peces i es va deixar a punt pel gran dia. El recorregut va ser senzill, sortida de la carretera Barcelona i tot recte fins a la plaça Marquès de Camps on es va girar pel carrer Nou fins a arribar al pont de Pedra.

Va ser una operació de trasllat matinal, vora les set del matí els vehicles que participaven en el transport van posar fil a l'agulla i vint-i-cinc minuts més tard ja estava instal·lat al seu lloc enmig d'una gran expectació. La pluja va acompanyar els treballs de muntatge definitiu amb una grua de grans dimensions, primer l'estructura i després l'interior del mòdul. Ha estat dissenyat per l'empresa gironina IXCE i està inspirat en la Torre Eiffel de París. Està recobert de vidre cosa que permet veure el seu exterior sense cap mena de problema -i ser vist pels transeünts- i contemplar les cases del riu ?Onyar, el Barri Vell i parts de La Catedral.

El projecte va néixer amb una inversió inicial de 400.000 euros, tots de capital privat i volia ser una plataforma de promoció de la cuina tradicional de les comarques gironines i de tot Catalunya. Al llarg d'aquests 365 dies han passat pels fogons del Vol Gastronòmic diferents cuiners de renom del territori que han cuinat en directe per 18 comensals. Es volia potenciar el showcooking, un projecte en què els clients veuen com els cuiners cuinen en directe. Des del primer moment hi havia 700 reserves ja fetes i es va anunciar que des de juliol a principis d'octubre l'ocupació del Vol Gastronòmic era del 70%, és a dir, va començar amb força èxit. Han passat per la cuina de l'estructura de vidre i ferro cuiners com: Josep Sabrià (Duc de l'Obac), Jaume Vila (la Banyeta), Sergi Ballús (Occi), Carme Picas (el Ginjoler), Àngel Garcia (Bubbles), Jimena Apellániz (La Riera) i Josep Soto (Llevataps).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema