L'Ajuntament de Girona ha posat fil a l'agulla per protegir els peixos de l'Onyar que sobreviuen amb molt poca aigua per culpa del poc cabal del riu i per la sequera. Avui mateix està previst posar una reixa a l'Onyar just on comença la part del riu amb formigó, més amunt del pont de la Font del Rei. Aquesta xarxa (una reixeta metàl·lica), impedirà que els peixos avancin per la part canalitzada i, a causa de la manca d'aigua, acabin morint. D'aquesta manera es mantindran a la zona boscosa de l'entorn del cementiri municipal.

Segons fonts municipals, es tracta d'una acció preventiva que aquesta vegada executaran les mateixes brigades municipals. L'any 2007 en una acció similar es va encarregar a una empresa externa. Aleshores es van posar dues reixes. Una en aquest mateix punt i una segona a tocar de la plaça Catalunya. La reixa va actuar correctament perquè va evitar el pas dels peixos als espais més secs del riu, però va actuar de barrera i s'hi van anar acumulant restes de vegetals i de deixalles.

Per evitar això, la Fundació Onyar farà una neteja diària de la reixa, i assegurarà el seu manteniment i funcionalitat. El regidor de Sostenibilitat de Girona, Carles Ribas, ha explicat que aquesta mesura vol mitigar l'elevada mortalitat de peixos que es deriva de la manca de pluges i de l'elevada temperatura. Segons el mateix Ribas, l'objectiu és evitar que els peixos baixin pel riu per la part canalitzada i amb menys fondària per permetre que es mantinguin a la zona més profunda i amb més disponibilitat d'oxigen.

De moment, aquesta és una primera mesura que pren el consistori després que fa uns dies morissin almenys una trentena d'exemplars

Precisament ahir, la portaveu del grup municipal d'ERC-MES, Maria Mercè Roca, va preguntar si «es pensa realitzar alguna acció concreta i immediata per remeiar el problema» del poc cabal del Ter. Alhora, la coalició republicanosocialista vol saber també si el govern «està estudiant algunes accions a mitjà termini per remeiar el problema estructural relatiu al cabal de l'Onyar», i quines són aquestes accions sobre les quals s'està treballant.