L'Ajuntament de Salt haurà d'indemnitzar una família amb poc més de 4.000 euros per la caiguda del seu fill, de només 2 anys, en un forat per a contenidors. Segons la sentència, el tribunal considera que malgrat que les obres no estaven ben protegides, la mare també tenia responsabilitat perquè no va supervisar el menor. Per aquest motiu, la indemnització queda rebaixada a la meitat. Caldrà afegir després els interessos legals de la data que es va produir el sinistre.

Segon el relat dels fets demostrats que recull la sentència, el 23 de maig de 2009 un nen de dos anys va passar sobre «unes tapes de ferro que cobrien cinc forats en la via, on en el futur s'instal·larien uns contenidors d'escombraries». El menor va caure «dins la fossa, caiguda que li va produir un traumatisme submaxil·lar dret amb una ferida incisa de 8 centímetres que li va deixar algunes seqüeles». Segons van coincidir tant els metges de la part denunciant com els pèrits de l'Ajuntament, la cicatriu a la barbeta no provocava cap trastorn al menor malgrat tenir una lleu paràlisi en la zona.

Davant aquest accident i les conseqüències els pares van decidir presentar una queixa davant l'ajuntament per reclamar danys i perjudicis. En primer lloc, demanaven una indemnització d'aproximadament uns 12.000 euros. L'Ajuntament de Salt, llavors en mans del PSC i ERC, es va negar a pagar. Posteriorment el nou govern de CiU també va rebutjar un recurs contenciós. Finalment van recórorer al jutjat.

A la sentència, la jutgessa deixa clar que els ciutadans tenien dret a una indemnització si l'administració era la causant de l'incident. Malgrat que no s'ha pogut conèixer la forma com el nen va arribar fins al forat, que no formava part de la vorera, sí que es va poder comprovar que no era un lloc correctament protegit.

Durant el judici va quedar demostrat que l'Ajuntament va assumir de manera implícita que no s'havia protegit bé la zona. La jutgessa Ana Suárez Blavia va tenir en compte, que la brigada municipal va acudir després a tapar bé aquell forat per evitar que es tornés a produir un fet semblant. Aquesta acció de protecció indicaria a parar del jutjat que l'Ajuntament no ho veia suficientment segur.

«No existia cap cinta que advertís que estava limitat l'accés excepte unes tapes que es van posar de manera provisional». La jutgessa atribueix a «l'Ajuntament i/o en el seu cas l'empresa encarregada de la instal·lació a la qual hauria d'advertir d'aquesta fonamental qüestió, i això no es va fer fins que es va tenir coneixement de l'anguniós succés».

Responsabilitat compartida

Tanmateix una de les circumstàncies atenuants de la responsabilitat de l'Ajuntament és que el jutjat considera que la mare, present en el moment de la caiguda, no estava pendent del menor. Segons els diferents testimonis, el nen va passar per la zona amb la intenció d'anar saludar o fer-li un petó a uns oncles. Segons cita la jutgessa, cap dels parents va declarar a excepció de progenitors. El pare va afirmar que havia arribat al lloc després que s'hagués produït la caiguda. La mare també va assegurar que no sabia com havia caigut i que no ho havia vist.

La sentència explica que «davant la possibilitat que el nen sortís corrent cap a la seva tia, la seva conseqüència era imprevisible i per evitar qualsevol succés ha de ser en aquest cas la mare la que havia d'estar pendent dels moviments del fill, més quan tal com sosté l'Ajuntament no hi havia cap motiu que justifiqués que el menor estigués a la zona de contenidors».

Segons el que ha quedat acreditat, la jutgessa diu que «defectuós funcionament del servei de manteniment en condicions de seguretat de les tapes dels containers determina que s'ha de compartir en iguals parts la responsabilitat en la producció del dany amb el comportament inadequat de la mare en permetre que el menor, que estava a càrrec seu, passés per un lloc inadequat i patís l'accident».

El jutjat va determinar que la quantitat a la qual tenien dret a percebre era de 8.305,89 euros però que en concórrer les culpes «en un 50%» la quantitat a percebre era de 4.52,94 euros, que haurà de pagar l'Ajuntament de Salt.