l'endemà del gran incendiUn grup de nens que viuen a la zona de la Torre d'Alfons XII quan es dirigien a ajudar una casa afectada.Una imatge desoladora de la zona dels Polvorins. Una veïna de la part alta de les Pedreres enmig de l'àrea afectada. Efectius dels Bombers i forestals a la zona de l'incendi preparant-se per tallar alguns arbres afectats.

Dues burilles. Això és el que es van trobar els Agents Rurals al camí que condueix cap al cementiri de Girona, el punt on es va originar l'incendi que dimarts a la tarda va cremar 36 hectàrees de la zona alta de les Pedreres. Ara, s'hauran d'investigar i és que la hipòtesi principal sobre les causes del foc és que sigui una cigarreta mal apagada.

Agents Rurals i Mossos d'Esquadra són els encarregats del cas. I de fet, el cos policial que té obertes diligències s'encarregarà de fer l'anàlisi de les dues burilles. Tots els informes ja estan en mans del jutge que investiga el succés.

Cal recordar que el foc va començar al barri de Font de la Pólvora, en el camí de darrere del cementiri. Una zona castigada per focs cada any i la major part, provocats.

L'incendi de dimarts va cremar 36 hectàrees i va obligar a ?desallotjar 150 persones. A més va afectar set cases i dues d'elles van acabar totalment arrasades de dins. Ahir al matí una desena de dotacions terrestres dels Bombers van seguir a la zona treballant en l'extinció del foc per evitar revifalles i resseguir el perímetre. La pluja que va caure de matinada va permetre millorar la situació i la de la tarda va acabar de rematar-ho.?Tot i això durant la nit es va quedar una dotació dels Bombers per vigilar el perímetre.

L'incendi va afectar la part alta de les Pedreres: les flames van pujar des del cementiri cap al Pirulí, Polvorins, ermita del Calvari i la Muntanya de la O.

Ahir els veïns de les àrees afectades, sobretot els que viuen al peu del Pirulí, van estar revisant les seves propietats durant el matí. S'hi van trobar la crua realitat. De fet, passejar ahir per les zones arrasades per les flames era veure-ho tot tenyit negre i quant als habitatges, la gent intentava copsar els danys que havien patit.

Una de les famílies afectades no va poder tornar a casa seva i, per això, de moment i tenen tres mesos, es podran quedar en un pis de lloguer social gestionat per l'Ajuntament de Girona. De fet, dels 150 desallotjats només vuit finalment van passar la nit de dimarts en un hotel de la ciutat i el matí d'ahir dues d'elles van tornar al seu domicili. En les tasques d'emergències, dimarts, hi van actuar per primer cop l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona, que va ajudar sobretot els evacuats pel foc.

Ahir, també alguns veïns de les zones es queixaven que l'ajuda va arribar tard i que havien hagut de marxar cames ajudeu-me quan van veure arribar les flames.?A més, recordaven que, fins i tot, van explotar bombones de butà en el moment del foc. També, alguns d'ells van criticar que la zona afectada per les flames estava molt bruta. Una de les dures imatges del dia també va ser veure almenys tres gossos morts per les flames i que havien quedat lligats per cadenes i també algun gat mort.

L'Ajuntament de Girona -tècnics i regidors- també van estar ahir per les zones afectades i reunint-se amb veïns. De fet, el regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, va destacar en declaracions a ACN que cal establir un protocol «clar» sobre com els veïns han de mantenir les seves finques. El regidor va recordar que tenen fins al desembre per tenir franges de protecció de 25 metres i va demanar col·laboració als veïns perquè mantinguin netes les parcel·les.

Alguns dels partits de l'oposició de Girona, com ERC-MES,?van destacar que havien demanat informació sobre les tasques de manteniment que es realitzen als boscos de titularitat municipal, entre altres. I?Ciutadans va criticar les retallades de la Generalitat en serveis essencials com Bombers.