El ple de l'Ajuntament de Salt va aprovar ahir les retribucions que cobraran els regidors els propers quatre anys segons les seves responsabilitats. El sou designat a l'alcalde, Jordi Viñas (ERC), serà de 2.285 euros bruts a raó de catorze pagues a l'any en règim de dedicació parcial del 80%. No obstant això, ara per ara, no els cobrarà. També hi ha altres dues reserves de sou de 1.828 euros mensuals a dos tinents d'alcalde de dedicació parcial, per a Àlex Barceló (ERC) que dirigirà Urbanisme i Ferran Burch (IPS-CUP) que gestionarà Habitatge i Acció social i que tampoc cobraran, de moment.

El mandat arrenca amb una sola dedicació exclusiva que assumirà el tinent d'alcalde Toni Vidal (ERC), encarregat de Serveis Generals i Econòmics. La seva retribució serà de 2.285 euros bruts al mes, en catorze pagues.

Hi haurà dues regidores amb dedicació parcial del 60 % que cobraran 1.371 euros al mes bruts. Es tracta de Núria Tió (ERC) que portarà Educació i Joventut i Eva Rigau (IPS-CUP) que dirigirà Cultura, Festes i Esports. Finalment, amb una dedicació al 35% i una retribució de 800 euros bruts al mes hi ha Isabel Alberch (ERC) que s'encarrega de Salut, Sanitat i Gent Gran i Marta Guillaumes que gestiona (IPS-CUP) Entorn Natural i Medi Ambient.

De les converses amb els grups de l'oposició se n'ha desprès una puja de les retribucions per als regidors, que segons van coincidir l'equip de govern, el PSC i CiU eren "anormalment baixes", sobretot comparant-les amb altres municipis similars. D'aquesta manera les assistències als plens que pujaven a 250 euros ara passen a 400 euros. Màxim se'n podrà cobrar dotze. L'assistència a les juntes de govern valdran 365 euros i a la junta de portaveus 450 euros. A banda dels regidors de l'oposició, aquestes són les úniques retribucions que cobraran l'alcalde, Jordi Viñas, i els dos tinents d'alcalde que han rebutjat la dedicació parcial, Àlex Barceló i Ferran Burch. A banda, cada grup municipal rebrà 200 euros al mes. I cada formació 175 euros per cada regidor que tingui.

Tal com ja va avançar ahir aquest diari, també hi ha una reserva per un futur càrrec de confiança (a raó de 39.000 euros l'any) com a cap de gabinet d'alcaldia, que no es cobrirà, de moment. Per ara tampoc es nomenarà cap adjunt a l'alcaldia tot i que s'ha reservat la plaça a dedicació parcial, per 964 euros al mes bruts. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, va qüestionar que IPS-CUP permeti la creació de les places quan en el passat les ha criticat.

Fruit del debat, va sorgir un ball de xifres comparatives amb altres mandats. Així, en el mandat 2007-2011 en total, cada any, els diners destinats als representants municipals pujava a 429.000 euros. Del 2011 al 2015 van ser 262.000 euros l'any i ara serà de 382.000 euros. Val a dir que ara hi ha dos grups municipals més i que la normativa estatal obliga a incloure-hi la Seguretat Social (uns 45.000 euros).

Les retribucions es van aprovar amb els vots de l'equip de govern (ERC, IPS-CUP) i el suport de CiU i va tenir l'abstenció del PSC, Canviem Salt i Ciutadans i el vot en contra de PxC.