No hi ha any que la zona boscosa al voltant del sector Est i el Pirulí no pateixi un incendi. I massa cops provocat. Solen ser petits per la ràpida reacció dels serveis d'emergències. Al llarg dels darrers anys hi ha hagut persones detingudes com a autors d'incendis originats tant voluntàriament com per accident. També hi ha hagut altres focs d'origen desconegut. El juliol de l'any 2013 es van produir tres incendis en tres dimecres consecutius. Una periodicitat massa exacta com per ser casual.

Un dels grans arguments veïnals sol ser la manca de neteja per part de les administracions de la zona i l'excés matolls i males herbes a la part baixa dels boscos que actua com a autèntic «combustible vegetal». Si bé, l'origen sol tenir com a primer culpable la mà humana. Posteriorment, aquesta vetegació es converteix en gasolina per una flames desbocades que avancen amb virulència.

El 2011 hi va haver dos focs també entre la zona del Pirulí i Font de la Pólvora. Van ser el 8 i el 18 de juliol i es va acabar detenint un veí de Salt amb antecedents. El primer d'aquests incendis va cremar tres hectàrees i va obligar a desallotjar 35 veïns de la zona del disseminat dels Caputxins i de Torre?Gironella. En ambdós casos els Bombers van mobilitzar-se amb molta rapidesa i en gran quantitat, per terra i per aire per aconseguir atacar la zona afectada d'immediat i evitar que es propaguessin. Aquell any, com no, hi havia hagut més incendis a la zona. El 3o de juny, per exemple, les flames van afectar 1,6 hectàrees i va provocar restriccions de trànsit a la variant de Sant Daniel.

El foc del 2006

Un dels grans incendis de Girona va passar el juny del 2006. Desenes de veïns de Torre Gironella van haver de ser desallotjats perquè l'incendi es va apropar molt a les zones habitades. En aquells moments, el vent bufava a 65 km/hora i la humitat era del 27% i en quatre mesos només havien caigut 56 litres per metre quadrat a Girona. Un conjunt de factors que va afavorir la propagació de les flames. L'afectació no va ser molt alta, però la proximitat amb els habitatges va generar escenes de pànic.

L'incendi del 2004

El més gran dels incendis, però, va ser l'any 2004. Era a mitjan novembre i les primeres flames van originar-se a la part alta de la muntanya de les Pedreres. El foc va anar avançant amb virulència fins al punt que va arribar a creuar el riu Onyar i va arribar a cremar una part del Puig de Montilivi (a tocar de l'actual Parc Científic) i de la Creueta. Un salt d'entre 40 i cinquanta metres. L'incendi va obligar a desallotjar més de 250 persones, entre les quals veïns del carrer del Carme, Pedreres, el Grup Sant Daniel i les cases del dissemintat dels Caputxins. També els usuaris i les monges de la residència del Bon Pastor de Palau. Aquell dia, la humitat no arribava ni al 15% i el vent bufava a uns 60km/hora. Les temperatures també eren més altes del que s'hauria d'esperar per aquella època.

Molta poca estona després de l'inici del succés, un veí de la part alta de les Pedreres va confessar als Mossos d'Esquadra que estava treballant amb una serra radial i que, sense voler-ho, van saltar diverses guspires que van acabar als matolls propers. Va intentar apagar les flames que en pocs segons es van multiplicar.

Era el 15 de novembre i va arrasar més de 6 hectàrees. Durant una estona no es va poder cirular pel carrer del Carme ni per la C-250. La companyia elèctrica?va desconnectar les línies d'alta tensió properes per evitar més incidents i va abastir els veïns afectats de la zona de Vila-roja, Font de la Pólvora i Montilivi amb generadors de gasoil.