El president de l'Associació de caps de les policies locals de les comarques gironines, Josep Palouzié, ha sortit en defensa dels examens psicotècnics que es van a tots els agents dels cossos policials locals com a "garantia" per als agents i per a la ciutadania. No obstant, no entén que aquestes proves només es facin als cossos municipals i no als Mossos d'Esquadra. En aquest sentit, reclama que aquests testos també es facin a aquest cos.

Fa uns dies la CUP de Girona va fer públic que sis agents de la policia municipal de Girona, que dirigeix el mateix Palouzié, no han superat aquest test i se'ls ha retirat l'arma. En realitat són set, perquè n'hi ha un que està pendent d'un trasllat.

El president de l'entitat exposa que a Catalunya hi ha uns 30.000 efectius entre mossos i policies i no entén per què aquestes proves només les han de passar els 11.500 agents locals (1.100 dels quals són dels 32 cossos policials gironins). L'obligatorietat es va decretar l'any 1996, quan tot junts s'estaven començant a desplegar els Mossos. A la ciutat de Girona, per exemple, van arribar el 1997. Ara però, els Mossos ja estan implantats a tot el territori i Palouzié apunta que seria el moment per estendre aquest tipus d'eàamens. I reitera: "És un bon sistema que es facin els controls periòdics", però es pregunta "per què no ho fa la resta?". I manté que "s'hauria d'expandir a tothom".

Segons dades sindicals, el col·lectiu amb més problemes psicològics que acaben en suïcidi seria el de la Guàrdia Civil (extrapolant seria 14'7 d'agents de cada 100.000), mentre que la policia Nacional (més del 9 de 100.000) i els Mossos (més de 8 de 100.000) també estan per sobre. En el cas de les policies locals la ràtio està en 6 agents per cada 100.000. Una dada inferior, fins i tot, a la població civil, espanyola, on es calcula que els suïcidis afecten 7 de cada 100.000 persones.

Amb contundència, Josep Palouzié remarca que "els policies locals són els que tenen menys problemes i, en canvi, són els que més controls han de passar".

Aquests examens els passen tots els agents locals dada dos anys. Hi ha un test de preguntes ràpides i una entrevista personal. La prova es fa a l'Institut de seguretat Pública de Mollet. Els que no la passen, com els set casos gironins, han de passar una segona prova al cap de sis mesos. Solen ser casos transitoris d'agents per problemes personals. Palouzié exposa però que hi ha multitud de policies que ja normalment no porten arma. Hi ha molts agents destinats a administració, educació viària, atenció a la víctima o destinat a la centraleta del tèlefon, entre altres. De fet, a Girona, només un 15% d'agents municipals dels 136 del cos (n'hi ha altres que són agents cívics, per exemple) porten l'arma diàriament.