La reivindicada reforma de la plaça Empúries de Girona ja està en marxa. Es tracta d'una reclamació històrica dels veïns que es va incloure en la votació dels pressupostos participats de l'any 2015. El cost dels treballs de modificació de l'espai és d'uns 48.312 euros i han de servir per millorar la imatge de la plaça i pacificar-la.

La presidenta de l'Associació de veïns i veïnes de Sant Narcís-Sector Sud, Maria Dolors Hernández, explicava fa uns mesos a aquest diari que les obres eren necessaris en considerar que ara mateix a la plaça Empúries no s'hi podia anar: «Els nens hi juguen a pilota i és un "pipican"», argumentaven.

Els treballs tenen per objectiu fonamental l'ampliació del parc infantil per a nens petits, l'ampliació de la tanca de fusta i col·locació de taules de ping-pong. Les tasques també suposaran la modificació dels escocells.

Protecció de cautxú

A nivell més tècnic, les obres suposaran obenir una zona tancada amb tanca de fusta anglesa, un espai de 9,5 x 9,5 metres amb un joc infantil temàtic (vaixell o caseta) per a nens, un joc d'equilibri i un joc de rotació per a nens de 2 a 6 anys, tot sobre un terra de protecció de cautxú continu. Sobre els rajols de la plaça i dins la tanca de fusta una tauleta per a nens petits. Les dues taules de ping-pong es posaran fora la tanca.

Pel que fa als escocells, la proposta és reduir-ne els dos més grans que hi ha a la plaça. Per poder fer-ho, s'han de tallar els vuit arbres que hi ha, retirar tota la terra que sobresurt del nivell del paviment, extreure la vorada rodona existent per després fer sis escocells individuals i més petits, de 2 x 2 m, i plantar-hi sis arbres nous.

Aquest va ser el projecte més votat dels pressupostos participats del barri de Sant Narcís d'aquest any, per davant de la millora de la reforma vorera carrer Ramon Muntaner, la iniciativa «Fem art, fem cultura, fem barri» i la reforma de la plaça Madrid.

L'obra pendent

La plaça d'Empúries és juntament amb la plaça de l'Assumpció i la d'Ermessenda una de les més concorregudes de Sant Narcís. Precisament la reforma d'aquesta darrera es va aprovar en els pressupostos participats de l'any passat i està pendent d'execució. El pressupost plantejat per tirar endavant aquesta actuació és 85.233,76 euros i preveu l'enderroc dels talussos i murs de la plaça. Des de fa temps els veïns asseguren que els murs existents fan un efecte barrera i amb diversos punts que queden «amagats».

La plaça Empúries també va entrar a la votació dels projectes per a l'any 2014, però va obtenir més vots la reforma de la plaça Ermessenda. Finalment, però, s'ha començat a actuar primer amb la proposta escollida aquest any i no el 2014.