Les altes temperatures fruit de l'onada de calor i la manca de pluja han provocat que des de fa dies el riu Onyar tingui un cabal raquític en tot el tram que comprèn des del cementiri del carrer del Carme fins a la plaça Catalunya, on l'aigua que s'hi incorpora del Ter gràcies a la séquia Monar permet un increment de quantitat d'aigua just a la zona més turística del riu. La imatge no és estranya però aquest any s'ha agreujat fins al punt que en diversos indrets es pot creuar el riu sense ni tan sols haver de saltar.

Les altes temperatures provoquen la creació de multitud d'algues als laterals del riu que acaben consumint oxigen de l'aigua on habitaven les carpes i els barbs. La situació és més greu allà on ?l'Onyar amb prou feines fa dos pams d'amplada i un d'alçada. Els peixos intenten remuntar el riu però acaben morts per diferents motius. En molts casos es queden sense aigua o oxigen o acaben mig estabornits i són rematats pels gavians que sobrevolen la zona per posteriorment devorar-los. Aquesta setmana s'ha vist ja més d'una desena de peixos morts.

El poc cabal és un dels grans maldecaps dels governs de Girona, que han estudiat multitud de mesures per aconseguir que el riu tingui més aigua en el tram urbà. Possibilitats que han acabat en paper mullat. Una de les actuacions que es van arribar a aplicar és la perforació del sòl en diferents punts de la llera. L'objectiu era arribar a molta profunditat i agafar aigua per bolcar-la a la superfície. Es van fer tres pous, però el sistema de funcionament era bastant car i sorollós (sovint amb generadors elèctrics) i a més, poc efectiu perquè pràcticament no s'aconseguia cap augment del cabal.

També es va estudiar col·locar una canonada a la sortida de la séquia (que ara surt sota les cases de la Rutlla, a tocar del pont de Pedra) perquè transportés aigua des de més amunt. La intenció era arribar fins a la plaça dels Països Catalans. No obstant, ben aviat es va veure que ja només fins a la plaça Catalunya, el cost era de 300.000 euros.

Ara mateix s'aprofita només l'aigua que es bomba de determinats aparcaments soterrats, com el que hi ha sota de la seu de la Generalitat. Es va mirar de fer-ho amb l'aigua que els embornals recullen de la pluja, però recolliria també restes químiques dels pas dels cotxes i altres elements.

Després que el juliol de l'any 2007, amb moltes setmanes sense pluja, apareguessin 400 peixos morts, el consistori va posar xarxes en diversos punts per evitar l'avenç dels peixos cap a zones amb escassa aigua. Per exemple, se'n van posar a la plaça Catalunya. De vegades s'ha tret el llot dels laterals del riu, fins i tot amb maquinària.

El projecte "Quatre Rius i una Séquia" que impulsa l'equip de govern de CiU hauria de servir no només per millorar notablement la imatge de l'entorn dels diferents rius de la ciutat sinó també per garantir un mínim de cabal per a l'Onyar. De fet, la intenció municipal és començar precisament per aquesta zona del riu Onyar, on la llera és encara de formigó.