El litigi pel castell de Sant Miquel continua als jutjats. Ara fa just dos anys, l'Ajuntament de Celrà va decidir portar el cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb l'objectiu que es reconegui que pertany al seu terme municipal. El Departament Governació i Relacions Institucionals va resoldre a finals de l'any 2012 que l'antiga fortificació estava inclosa dins del terme de Girona. Les paraules de concòrdia entre els dos alcaldes perquè la sang no arribés al riu en l'estira-i-arronsa van quedar en no res quan Celrà va decidir lluitar pel castell per tots els mitjans.

Els ajuntaments de Celrà i de Girona es disputaven sobre el mapa l'antiga ermita i el cas va acabar a Governació a inicis de -l'any 2010. La discussió va aflorar després que les comissions dels dos ajuntaments que durant l?'any 2009 van tractar la delimitació dels municipis consideressin que el castell havia de ser del seu domini. El 8 d'octubre del 2009 s'aixecava acta de les divergències.

Conflicte per les "fites"

La manca d'acord entre els representants d'ambdues poblacions en les diferents trobades va portar-los a traslladar el cas a Governació. Tot plegat per un conjunt de sis fites (punts que serveixen per delimitar la "frontera" entre els termes municipals) que Girona situaven d'una manera i Celrà d'una altra. El segon considerava que la delimitació marcada pel primer era forçada, ja que dibuixava com un coll d'ampolla que s'eixamplava just per encabir-hi l'estructura històrica de les Gavarres.

Dues comissions del Departament van acabar donant la raó al consistori gironí. Primerament, la comissió de delimitació territorial va resoldre, el 20 de juny del 2012, que Sant Miquel formava part del terme municipal de Girona. Posteriorment, la comissió jurídica assessora va ratificar aquest primer acord el 22 de novembre d'aquell mateix any. El 25 de gener de l'any següent es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució.

Inicialment les converses entre els dos municipis després d'aquesta decisió del Govern català semblaven deixar aparcades les disputes per la propietat de l'antiga ermita. De fet, estan treballant conjuntament en un pla d'usos del castell de Sant Miquel. Però l'Ajuntament de Celrà va optar per no renunciar a la propietat del castell. Poc després de la determinació de Governació, va recórrer. El 14 de maig de 2013, el Departament tombava aquest recurs previ de l'Ajuntament celranenc. Per això, el 9 de juliol del 2013, el ple municipal de Celrà va acordar, per unanimitat interposar un recurs contenciós administratiu al TSJC. És aquí on el tema està encallat fa dos anys. Aquest recurs va arribar al Tribunal el 29 de juliol. El 2 de setembre admetia a tràmit la protesta del consistori. Des d'aleshores, s'està pendent d'una resolució que no arriba.

L'estructura, del segle XV, correspon a les restes d'una torre i un tram de mur medieval, una ermita amb un absis, una torre de la línia general de telegrafia òptica i un fossar de planta trapezoidal. L'antiga ermita ha format part dels dos municipis al llarg del segle XX. Durant aquest període es van aprovar diferents actes de les operacions de delimitació i el castell va anar canviant de mans.

En diverses mans

Sant Daniel, aleshores un municipi independent, i Celrà van acordar el 6 de juliol de 1926, que el castell formés part d'aquest segon municipi. La situació es va repetir en una altra acta aprovada l'any 1964, quan l'antiga ermita va continuar en l'àmbit de l'Ajuntament de Celrà. Anys després, la situació canviaria. El 1968 diversos municipis i nuclis es van agregar total o parcialment a Girona. Hi havia Salt, Sarrià, Sant Gregori, Domeny, Sant Ponç, Sant Daniel i Campdorà, on pertanyia aleshores Sant Miquel. Amb la darrera d'aquestes annexions, Girona incorporava el castell. Oficialment es va produir el 1974. En una acta de l'any 1976 així va quedar reflectit. El final d'aquesta cronologia és el que sempre ha estat defensant Girona. Celrà però apel·la sempre al passat històric i a un error del consistori celranenc l'any 1974.