CiU manté l'hegemonia als consells comarcals gironins. Aquest dijous es constitueixen els nous plenaris i a tots hi haurà un president de CiU. Al Gironès repeteix Jaume Busquets i CiU governarà amb ERC. A la Selva també repeteix Salvador Balliu i la federació canvia de soci i, per primera vegada, s'alia amb Independents de la Selva. A l'Alt Empordà Ferran Roquer substitueix Xavier Sanllehí i el pacte es tanca amb el PSC. Els socialistes també són socis de govern de CiU al Baix Empordà, on Joan Català torna a ser president. A la Garrotxa es manté Joan Espona, al Ripollès tot apunta que repeteix Miquel Rovira i al Pla de l'Estany Jordi Xargay. A aquestes tres comarques CiU té majoria absoluta.

Al llarg d'aquest dijous es constituiran tots els consells comarcals resultants de les passades eleccions municipals. Algunes sessions plenàries es fan al migdia i també hi ha plens a la tarda.

CiU manté l'hegemonia que ja tenia als consells comarcals gironins, on tots els presidents són membres del partit.

La federació nacionalista ha tret prou representació per governar en solitari al Pla de l'Estany, al Ripollès i la Garrotxa. A la resta, però, s'ha ajudat d'altres formacions per assolir la majoria absoluta. Al Gironès, pacta amb ERC; a la Selva amb Independents de la Selva (IdS) i al Baix Empordà i l'Alt Empordà amb el PSC.

Pel que fa als noms dels presidents es donen també pocs canvis. Tots repeteixen a excepció del consell comarcal de l'Alt Empordà, on l'alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, substitueix Xavier Sanllehí, que ha deixat la política municipal.

Com a novetat, la CUP s'estrena a cinc consells comarcals. Obté un representant a l'Alt Empordà, el Pla de l'Estany i Selva i dos a Baix Empordà i Garrotxa. Al Gironès, on la candidatura ja tenia representació, n'ha obtingut quatre.

Jaume Busquets repeteix al Gironès

El Consell Comarcal del Gironès està format per 33 representants. D'aquests, 14 corresponen a CiU i, com que no en fa prou per arribar a la majoria absoluta, ha tancat un pacte de govern amb ERC (que en té 9). L'alcalde de Sant Martí de Llémena, Jaume Busquets, es manté com a president. A la vicepresidència s'hi estrena Maria Mercè Roca, portaveu dels republicans a l'Ajuntament de Girona.

CiU canvia de soci a la Selva

Al Consell Comarcal de la Selva CiU canvia de soci de govern i, per primera vegada, pacta amb Independents de la Selva. El passat mandat l'ens va veure's esquitxat per la polèmica del cas Manga i el seu president, Robert Fauria, va haver de dimitir després de un dels detinguts en l'operació policial i l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, va entrar en lloc seu.

Al llarg del mandat, CiU va tenir dos socis de govern. Primer va començar governant amb ERC que, mesos després de l'escàndol de corrupció, va sortir del govern perquè creia que CiU no havia fet prou per netejar la imatge del consell. Llavors, CiU va governar amb el PSC fins al final del mandat.

Ara, canvia de soci i s'alia amb Independent de la Selva, que ha crescut molt fins a situar-se com a la tercera força al consell. IdS ha obtingut sis alcaldies en les passades eleccions municipals: Arbúcies, Tossa de Mar, Sant Hilari Sacalm, Vilobí d'Onyar, Riudarenes i Sils.

Relleu a la presidència de l'Alt Empordà

Al Consell Comarcal de l'Alt Empordà CiU ha obtingut 15 dels 33 diputats. Per arribar a la majoria absoluta, s'ha aliat amb el PSC (que en té 5) i que és la tercera força al consell per darrera d'ERC. Han irromput com a noves forces la CUP i Ciutadans, ambdues amb un representant.

En aquest consell, hi ha relleu a la presidència. L'exalcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí -que ha deixat la política local- deixa pas a Ferran Roquer, alcalde de Borrassà i actual director dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat.

Pacte entre CiU i PSC al Baix Empordà

CiU també ha tancat un pacte amb el PSC per governar plegats al Baix Empordà, on es manté a la presidència l'alcalde de Begur, Joan Català. En el pacte s'ha establert que hi haurà tres vicepresidències: la primera de les quals serà per al socialista Òscar Aparicio, la segona l'ocuparà l'alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila (UDC); i la tercera serà per a Jordi Soler (CDC), alcalde de Calonge.

Joan Espona repeteix a la Garrotxa

L'alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona, tornarà a ser president del Consell Comarcal de la Garrotxa. En aquesta comarca CiU ha obtingut majoria absoluta ja que 14 dels 25 consellers són de la formació nacionalista. Tot i els bons resultats, el partit ha perdut pes i ha passat de 17 a 14 consellers.

Joan Espona va arribar al consell comarcal el 2006 -pocs mesos abans de finals de mandat- en substitució de Miquel Noguer que deixava l'ens per presentar-se com a candidat a Banyoles ja que fins a llavors era alcalde de Mieres.

Sense canvis al Pla de l'Estany

Els resultats de les eleccions municipals fan que la situació al Consell Comarcal del Pla de l'Estany no pateixi canvis significatius. CiU es manté com a principal força i governarà en solitari ja que té 10 dels 19 consellers. Dels restants, 8 són per a ERC i 1 per a la CUP, que entra per primera vegada.

L'alcalde de Palol de Revardit, Jordi Xargay, torna a ser el president. Pel que fa a la resta de consellers, hi ha una profunda renovació ja que canvien vuit dels deu representants. Només es mantenen Xargay i l'alcalde de Crespià, Xavier Quer.

CiU en solitari al Ripollès

A la comarca del Ripollès, CiU també gaudeix de majoria absoluta al consell comarcal. Dels 19 representants, la federació nacionalista en té 10. En aquest consell hi ha dues forces que irrompen per primera vegada: 1 de la CUP i 2 de Moviment d'Esquerres. Tot apunta que el president tornarà a ser el primer tinent d'alcalde de Ripoll, Miquel Rovira (exmembre d'Unió), tot i que algunes fonts apunten que hi podria haver algun canvi d'última hora. El ple es fa aquesta tarda.