Fa menys de tres setmanes que l´Ajuntament de Girona va començar a denunciar -a partir d´una normativa ja vigent- els ciclistes que cometen infraccions viàries amb sancions que van des dels 60 fins als 200 euros. I de moment, ja són més d´una vintena els afectats per aquesta nova mesura, segons va informar ahir el regidor de Mobilitat, Via Pública i Seguretat, Joan Alcalà. «Hem posat una vintena de multes a aquells ciclistes que suposen un perill per als vianants i per a ells mateixos» explicava Alcalà que afegia que, tot i això, la prioritat de l´Ajuntament gironí és «donar tota la informació possible per evitar certes conductes» i que per aquest motiu, s´han realitzat «molts més avisos -més de 1.500- que denuncies». «No tenim cap afany de voler perseguir el ciclista» remarcava el regidor que especificava que aquesta campanya té el mateix objectiu que d´altres d´específiques com la d´evitar distraccions al volant o utilitzar el casc, en cas de viatjar en moto. «La diferència és que en el cas de les bicicletes no s´havia fet mai fins ara» subratllava el polític.

Un dels col·lectius més crítics amb aquesta mesura ha estat la plataforma cívica Mou-te en bici, que justament es queixen que des del consistori gironí s´utilitzi la paraula «campanya» per denunciar mesures incíviques enlloc «d´aportar solucions» als problemes diaris amb els quals es troben els que opten per moure´s en bicicleta. «Si de tot en féssim una campanya, caldria sancionar també els conductors que ostiguen els ciclistes, apretant-los perquè vagin més ràpid, o els que no respecten el metre i mig de distància prudencial» explicava el portaveu de l´associació, Xavier Corominas, qui destacava que de moment, a l´entitat, no es té constància «d´un nombre massiu de denúncies» entre els seus membres.

En aquest sentit, aquest col·lectiu que ja ha demanat en diverses ocasions que l´Ajuntament «paralitzi» qualsevol mesura coercitiva contra l'ús de la bici a la ciutat fins que s'hagin resolt els punts negres per a aquests vehicles, es reunirà la setmana que ve amb el regidor de mobilitat per traslladar-li les seves queixes i demandes. Justament un centenar de persones es va concentrar el passat 30 de juny per rebutjar aquesta nova mesura.

Afectada per la mesura

Una de les primeres afectades per l´aplicació de la normativa que sanciona conductes molt greus com saltar-se un semàfor, anar en direcció contrària o viatjar a tota velocitat per la vorera, ha estat la Carla Tubau, qui ahir va rebre la seva primera multa com a ciclista. «Visc a plaça Catalunya i per anar a treballar al carrer de la rutlla agafo el carril bici que va fins a la plaça del Lleó, i per enllaçar amb el de la Rutlla, hi ha un tram que l'he fet per la vorera i allà, m´han multat» explicava Tubau, a qui la policia municipal va sancionar ahir amb 60 euros per no circular per la carretera. «Passava per la vorera perquè en aquest tram ja he tingut diversos problemes amb els vehicles perquè es queixen, et toquen el clàxon o van com bojos» afegia la jove ciclista qui es queixava també que alguns carrers estrets provoquen nerviosisme en els conductors perquè no poden augmentar la velocitat.

«Tot això el què causarà un fort descens en l´ús de la bicicleta» sentenciava Corominas, de Mou-te en bici.