L'Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys de presó l'extreballadora d'una immobiliària de Girona, Matilde Guillén, que va estafar 30.400 euros a l'empresa. Els fets van passar entre finals del 2010 i principi del 2011, quan l'acusada, a qui feia poc que havien acomiadat de l'empresa Cala Blanca Promocions Gironines S.L., amb seu al carrer riu Güell de Girona, va falsificar dotze xecs i els va anar a cobrar per finestreta. Després d'onze anys treballant-hi, l'empresa l'havia acomiadada perquè, arran de la crisi econòmica, es va veure forçada a tancar l'oficina.

Inicialment, la dona s'enfrontava a una pena de fins a 4 anys i mig de presó per estafa i falsedat en document mercantil. En total, se l'acusava d'haver falsificat 28 xecs, anar-los a cobrar a diferents sucursals i haver-se embutxacat fins a 65.078,38 euros. Les diferents operacions es van fer entre els mesos de setembre del 2010 i febrer del 2011; és a dir, tant abans com després que fos acomiadada.

Negació dels fets

Durant el judici, l'acusada va negar rotundament haver-se quedat ni un sol euro de la immobiliària. Va assegurar que només omplia xecs i pagarés seguint les ordres del seu cap, que vivia a Barcelona i solia baixar entre un i dos cops per setmana a Girona. Segons ella, les quantitats que desquadraven feien referència a operacions que es feien amb diner negre (traient-lo dels comptes i no recollint-ho a la comptabilitat). A més, la dona també va justificar els moviments bancaris fets a principis del 2011 perquè, tot i que ja se l'havia acomiadada, ella va continuar anant a treballar a l'oficina «entre un i dos mesos més».

L'Audiència de Girona, però, no es creu la versió que va donar l'acusada. Per això, la sentència -de la qual va ser ponent el magistrat Adolfo García- la condemna a dos anys per haver estafat la immobiliària «amb l'objectiu de lucrar-se amb diner aliè». Ara bé, el tribunal també conclou que, encara que tots els 28 xecs que es van cobrar fossin falsos, només en dotze d'ells s'hi pot veure la mà de l'acusada al darrere. Aquests xecs es van anar a cobrar entre els mesos de gener i febrer del 2011, un cop Guillén ja havia perdut la feina. El tribunal rebutja que la dona continués lligada aleshores a la immobiliària i que hi continués treballant, perquè precisament el seu acomiadament va ser conflictiu (de fet, va acabar als jutjats). A més, l'Audiència de Girona també veu molt sospitós que, en tots els casos, la quantitat que apareixia als xecs fos una xifra exacta i sense decimals (cosa que no acostuma a passar amb operacions comercials). I no només això, sinó que en onze dels dotze xecs, la suma fos sempre la mateixa: 2.500 euros.

Per tot plegat, la Secció Quarta de l'Audiència condemna Matilde Guillén per un delicte d'estafa en concurs amb un altre de falsedat en document mercantil. A més de la pena de presó, li imposa una multa de 1.500 euros i l'obliga a indemnitzar els responsables de la immobiliària amb 30.400 euros. La sentència no és ferma i en un termini de cinc dies s'hi pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.