La Generalitat ha invertit un total de 864.565 euros per adquirir a Bankia 40 pisos procedents d'execucions hipotecàries, dels quals 18 estan ocupats, en el que suposa la primera compra per part de l'Administració catalana de pisos en mans de la banca. D'aquests 40 habitatges, un total de 26 se situen a Salt, mentre que els altres es reparteixen per diversos municipis de la demarcació de Barcelona: Badalona (4), l'Hospitalet (6), Mataró (1), Rubí (1) i Terrassa (2).

Durant l'acte de firma de l'operació, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va remarcar que la Generalitat també vol exercir el dret de tempteig i retracte per adquirir 1.420 pisos entre 2015 i 2016, de manera que ha habilitat una partida de 8 milions d'euros. Per justificar la compra d'aquests habitatges que Bankia tenia a la venda, el conseller va assegurar que l'Administració ha de «jugar un paper actiu per protegir les ciutadans de Catalunya que es trobin en situació de vulnerabilitat».

Salt, el més barat

Segons va explicar el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, Salt és el municipi amb més incidència en aquesta primera compra perquè «hi ha una gran demanda» i és una localitat amb «molta problemàtica social». El pis més car dels adquirits ahir, per 33.000 euros, es troba a la ciutat de Terrassa i el més barat, amb un cost de 17.500 euros, està a Salt. Segons va explicar Vila, un total de 18 d'aquests pisos encara tenen llogaters, que ara estaran sota la protecció del Govern ja que els facilitarà un lloguer social. A més, el conseller, va afirmar que s'adquirirà un paquet de 40 pisos més «les pròximes setmanes».