L´Ajuntament de Girona no aprovarà la instància de pròrroga que va presentar a finals de juny el Vol Gastronòmic per seguir funcionant tres mesos més, després que finalitzes la concessió d´ús de l´espai públic el passat 30 de juny. Així ho va confirmar ahir el consistori municipal que va remarcar també que no existeix cap tipus de negociació entre les dues parts i que per tant, la decisió ja és definitiva.

Tot i que aquest espai de 28 tones i 20 metres de llarg ubicat al carrer Santa Clara, havia de cessar la seva activitat gastronòmica a finals de juny, aquests darrers quatre dies de juliol encara s´hi van poder veure diversos comensals a l´interior o fins i tot, la carta de plats exposada diàriament a l´entrada de l´estructura de vidre i ferro.

De moment però, des de l´Ajuntament gironí ja han assegurat que una vegada s´hagi notificat oficialment als responsables del Vol la decisió de no concedir la pròrroga, començaran els treballs de desmantellament. Unes tasques que, des del consistori no saben encara quan s´iniciaran ni la seva durada. Tot i això, aquest podria no ser el final de la iniciativa del Vol Gastronòmic, ja que els seus responsables han reiterat en més d´una ocasió la idea què la infraestructura es vagi instal·lant en altres poblacions per tal de difondre la cuina de les comarques gironines i la gastronomia catalana.

Justament en relació amb aquest futur incert del Vol i al seu desmantellament es van referir ahir els grups polítics gironins d´ERC-Més i CUP-Crida per Girona.

Dubtes dels grups polítics

Els republicans, a través d´una bateria de preguntes, van plantejar els seus dubtes sobre el desmuntatge de l´espai o que suposarà per la ciutat aquest procés. «Tenim alguns dubtes sobre el desmuntatge de l´espai, que encara no s´han aclarit, que ens interessaria conèixer» va manifestar la portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca. «Hem conegut per la premsa que els propietaris de l´estructura han demanat a l´Ajuntament que els prorrogués l´estada a Girona i que els ha estat denegada la petició» assenyalava Roca tot i que afegia que «tot i haver-hi previsions que l´estructura es pugui desmuntar el segon o tercer cap de setmana de juliol, no sabem quan es farà exactament ni si tindrà algun cost per a la ciutat».

Més enllà de demanar aclariments sobre el desmuntatge de la instal·lació, el grup d´ERC-Més va preguntar per altres aspectes relacionats amb aquest espai gastronòmic que al llarg d´un any -es va instal·lar el mes de juliol de 2014- ha rebut cuiners de l´establiments gironins com: Josep Sabrià (Duc de l'Obac), Jaume Vila (la Banyeta), Sergi Ballús (Occi), Carme Picas (el Ginjoler), Àngel Garcia (Bubbles), Jimena Apellániz (La Riera) i Josep Soto (Llevataps). Concretament van demanar «quin ha estat i com ha operat el sistema de pagament de les taxes municipals» i «quina quantitat d´aquest pagament s´ha realitzat mitjançant tiquets-menú».

La coalició republicanosocialista també es va interessar per la naturalesa d´una possible vinculació futura del consistori amb el projecte i, a l´últim, va sol·licitar a l´equip de govern «quina és la seva valoració en relació amb l´impacte turístic i econòmic del Vol Gastronòmic a Girona».

Per la seva banda, també el grup CUP-Crida per Girona va reclamar ahir que «s´acceleri el desmuntatge del Vol Gastronòmic, un cop finalitzat el termini d´autorització que havia fixat l´Ajuntament de Girona». A través d´un comunicat, el partit va reclamar a l´Ajuntament gironí i als promotors del projecte que presentin «una memòria econòmica i de gestió de l´espai, per tal de conèixer exactament la quantitat abonada en concepte de taxes a l´Ajuntament i quines han estat les xifres d´ocupació de l´espai, entre d´altres». «Es tracta d´una iniciativa que ha generat un gran impacte visual i ha significat la privatització d´un espai públic durant un any, per la qual cosa és necessària la màxima transparència i que es reti comptes davant de la ciutat» va defensar la portaveu de la formació, Laia Pèlach.