Quan ja fa gairebé un mes i mig que es van celebrar les eleccions municipals a Salt que van convertir en alcalde al republicà Jordi Viñas (ERC), -tot i que la llista més votada va ser la de per Jaume Torramadé (CiU)-, aquesta població segueix sense tenir un equip de govern. Aquesta situació però, podria canviar avui mateix, si finalment els socialistes accepten la proposta feta per Independents per Salt - CUP i ERC, que els deixaria en una postura de soci preferent però, en un principi, des de l'oposició dins del consistori local.

Així ho va explicar ahir el líder de IpS, Ferran Burch qui va remarcar que «van ser ells (els socialistes) els que van decidir quedar-se fora del govern de moment». «Tot i la nostra proposta conjunta amb ERC, sempre hem dit que al PSC el tindrem en compte com a soci preferent» va subratllar Burch. En aquest sentit, Burch va assenyalar per a IPS formar govern amb PSC «no era una prioritat», però que fet que amb ERC són minoria «d'aguna manera s'ha d'intentar aconseguir que la legislatura pugui ser factible i tirar endavant».

Per la seva part, la líder del partit socialista de Salt, Iolanda Pineda, va assegurar ahir que «en principi» no entraran a formar part del govern local perquè «IPS no ens hi vol». «No veuen clar que entrem al govern» afegia Pineda qui remarcava, que les negociacions -ahir a la tarda- continuaven obertes.

En relació amb la possible resposta negativa dels socialistes a ser socis «externs», Burch va avançar que seguiran negociant. «No volem aprovar el cartipàs si el PSC no hi està d'acord, perquè volem fer les coses ben fetes i sabem que ens hem d'entendre» va remarcar el portaveu de IpS. «Si hi estan d'acord però, signarem al més aviat possible» afegia Burch.

Context polític

L'actual alcalde Jordi Viñas va obtenir els vots dels tres regidors del PSC, dels tres representants d'IpS-CUP i del de Canviem Salt, a més dels cinc dels republicans. Amb aquest suport a ERC, els grups de l'oposició van aconseguir treure de l'alcaldia a Jaume Torramadé, però no formar un equip sòlid per governar la vila. Ara finalment, es podria consolidar un govern local d'esquerres. La patata calenta és ara a les mans dels socialistes saltencs.