El Jutjat Penal número 5 de Girona es va convertir ahir en una sala de quarentena perquè un acusat patia tuberculosi i ningú estava disposat a contagiar-se. No va faltar el metge, la zona d'aïllament ni les mascaretes de protecció per acabar transformant el penal en un hospital de campanya que no acabava de rutllar del tot i va interrompre en diverses ocasions la celebració del judici pel robatori de 100 litres de benzina del tanc d'una empresa de Fornells l'any 2011.

La sessió va arribar a semblar-se un vodevil de tantes entrades i sortides de la sala. Tot va començar quan els presents van objectar que el tuberculós s'asseiés a la banqueta amb els altres tres acusats per por a una infecció. Aleshores, el jutge va determinar que s'aïllés el pacient-acusat a la sala de custodia de detinguts i declarés per videoconferència. Això no va solucionar res perquè entre que l'home parlava àrab i la videoconferència no funcionava correctament era impossible celebrar un judici en condicions.

L'alternativa?, convèncer-lo que no calia que declarés perquè tampoc el beneficiava en el procediment. Però ell volia fer-ho així que la solució va ser que totes les parts implicades en el judici -magistrat, fiscal i defenses- es van desplaçar fins a la sala de custodia protegits per una màscara. Bé, només els que van voler -una de les defenses, l'acusat i els Mossos d'Esquadra que acompanyaven el detingut.

En definitiva, es tractava d'un judici de risc però no perquè un dels delinqüents fos un perillós criminal sinó que representava un perill epidèmic només amb tossir.

El cas

El pacient-acusat i un altre home van ser enxampats pels Mossos d'Esquadra mentre extreien el combustible succionant una mànega. La dona i el cosí d'un d'ells estaven pel polígon amb el cotxe però el fiscal considera que tots quatre són responsables d'un delicte de robatori amb força malgrat els dos homes van ser enxampats in fraganti. Per això les defenses van plantejar que els fets són constitutius d'un robatori en grau de temptativa del que, a més, cal excloure les persones que anaven al cotxe perquè no es pot concloure que participessin.