El local El Cercle, ubicat al carrer Ciutadans de Girona, tancarà les seves portes després de gairebé divuit anys d´existència, per desavinences entre els membres que formen la societat actualment. Així ho va explicar ahir un dels socis i l´impulsor i director del projecte que ha mantingut viu aquest local els últims tres anys, Xevi Casas. «Vam decidir tancar dissabte passat, tot i que en principi ja havíem acordat obrir alguns dies de juliol. Quan no veus una continuïtat clara perquè no vas a l´una amb els teus socis, arriba un moment en què has de dir prou» destacava Casas en relació amb la decisió del tancament del local. «En aquest moment El Cercle no té futur» afegia.

Aquest jove originari de Llagostera va agafar la direcció d´aquest conegut espai de la capital gironina ara fa tres anys amb l´objectiu de remuntar i recuperar l´esperit bohemi que l´havia caracteritzat en els seus inicis. «Vaig descobrir la música en petit format i la bohèmia nocturna gironina a El Cercle quan tenia 15 anys, i me´n vaig enamorar» explicava Casas. Partint d´un projecte cultural i musical de proximitat, aquest llagosterenc va convertir aquest petit local icònic en un espai dedicat a l´art, la literatura, la música i l´oci, amb propostes com les trobades de músics en les Jam sessions dels dijous o les nits de lectura en les Magic Room. «En les tres temporades que hem funcionat, s´han fet més de 300 actuacions musicals de petit format realitzades, majoritàriament, per grups locals, emergents i joves» remarcava l´actual impulsor del local. «Hem ocupat un buit necessari a Girona pel que fa a l´oferta de música feta per gent d´aquí i oferint una programació que anava de dimecres a dissabte o diumenge» afegia Casas que assenyalava a més, la importància del seu públic «intergeneracional, interclassista i paritari».

Possible traspàs

L´última esperança per a El Cercle passaria per un traspàs, no només del local, sinó del model de funcionament actual. «El primer és l'aposta continuïsta. Ens agradaria que qui prengués el relleu ho fes en ferm i posant-hi l´ànima» subratllava Xevi Casas. Segons aquest soci, el projecte de negoci que han posat en pràctica aquests últims tres anys «és viable», però «cal un nou equip que treballi unit, amb energia nova, que creguin en el projecte i que s´estimin el local» perquè «no és fàcil». «Ens hem trobat amb veïns agressius i problemes que vam poder solucionar amb el tracte exquisit de l´Ajuntament i la policia» assegurava.

Última nit oberta

De moment però, la Jam session d´aquesta nit -que començarà a dos quarts d´onze- serà l´última que es farà a El Cercle en una vetllada en la qual Casas espera que «els que vulguin salvar tot això que hem engegat puguin seure a dialogar». «Serà un dijous normal gens normal» afegia. Per a Xevi Casas però, el tancament de El Cercle no suposa una derrota, sinó la fi d´un «viatge agredolç». «Per una banda veus com el teu somni romàntic es fa realitat, però per altra banda, t'ocupes de massa funcions, t'esgotes i no gaudeixes» explicava aquest jove que ara provarà sort en el camp de l´educació com a mestre de primària. «Almenys marxo sabent que he complert el meu somni romàntic i amb l´agraïment d´aquelles persones que s´han fet al local com els cantautors Joan Xifra o Marianna Linares» concloïa Xevi Casas qui avui tancarà la porta local ja històric a la ciutat, que no arribarà a complir la majoria d´edat.