L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, liderarà una candidatura de consens per presidir l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) en substitució de Josep Maria Vila d'Abadal, tot i que s'estan perfilant encara els noms que integraran la nova direcció de l'entitat. La candidatura de consens de Puigdemont haurà de ser aprovada pels membres de l'AMI a l'assemblea que l'entitat ha convocat per al pròxim 17 de juliol a Valls (Tarragona), i fins a aquell dia podria presentar-se alguna llista alternativa, segons van explicar fonts de l'Associació de Municipis per la Independència.

Puigdemont va explicar que el relleu a la presidència de l'AMI es va plantejar perquè Vila d'Abadal no podia continuar, tot i que «és ell qui hauria de seguir al capdavant de l'entitat». El batlle de Girona va destacar que un requisit indispensable de l'AMI si ell l'acaba dirigint haurà de ser «mantenir l'esperit i la voluntat que hi ha ara mateix de seguir treballant per un nou país a partir del consens». A l'AMI hi ha alcaldes dels diferents partits, «i aquestes diferències ens enriqueixen i ens han fet especials a ulls dels ciutadans, encara que pensem diferent», va puntualitzar.

A més, el batlle gironí va assenyalar que els interessaria «enormement» que la ciutat de Barcelona hi entrés a formar part, i per això des del primer dia reservaran un lloc «privilegiat» a l'executiva perquè Barcelona, quan ho decideixi, hi pugui entrar.

Sumar-se a la llista unitària

D'altra banda, la direcció de l'AMI va acordar ahir, en una reunió celebrada a Vic, sumar-se a la decisió que adoptin l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i "mnium sobre la llista unitària que proposa el president català, Artur Mas de cara a les pròximes eleccions del 27 de setembre, en les consultes internes que celebraran respectivament avui i demà.

«Estarem expectants al que decideixin les entitats i anirem amb ells per treballar junts», van precisar als mitjans després de la reunió, Vila d'Abadal i Puigdemont. Encara que l'actual president de l'entitat va reconèixer que ells són també «societat civil», va aclarir també que segons el seu parer són l'ANC i "mnium les que han de liderar el procés, perquè «nosaltres en el fons som gent de partit».