l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona va ser fundat per la llagosterenca Maria Gay l'any 1870 després de comprovar l'abandó que patien malalts, tant en els seus domicilis com en els hospitals, ja que no hi havia prou mitjans per atendre'ls.

Per això, juntament amb algunes companyes va fundar una petita associació per cuidar els malalts i, després de rebre el reconeixement del Bisbat, es van anar instal·lant a diversos municipis, com la Bisbal (1879), Banyoles (1880), Lloret de Mar (1881), Torroella de Montgrí (1882) i Sant Feliu de Guíxols (1884).

Presència a tres continents

Actualment, l'Institut té la seu a Madrid i presència tant a l'Estat espanyol com a tres continents: Europa, Amèrica i Àfrica. La seva tasca, igual que la de la seva fundadora, està dedicada a l'assistència als malalts i la gent gran que necessita ajuda. El seu lema és "Alleugerir el dolor i sembrar la pau" i, segons afirmen a la seva pàgina web, entre els seus principals valors hi ha la defensa dels drets humans, especialment la vida "des de l'inici al final", amb un estil de practicar la caritat que demostra una actitud de "servei, proximitat, pau, rapidesa, senzillesa i misericòrdia".

A les comarques gironines, l'Institut té comunitats religioses a Girona, Torroella de Montgrí, Llagostera, Figueres, Blanes i Cassà de la Selva. A més a més, també gestiona el centre geriàtric Maria Gay de Girona, la clínica Salus Infirmorum de Banyoles, l'escola Sagrada Família de Vila-Roja (Girona) i la Casa d'Espiritualitat de Santa Elena, a Solius.

Ahir, les sis monges que formen la comunitat de Girona, situada al carrer de la Força, mostraven la seva sorpresa i desconeixement dels comptes a Suïssa, mentre que el Bisbat declinava fer declaracions perquè no té cap vinclació jurídica, econòmica ni orgànica amb l'Institut.

La seva fundadora, Maria Gay -de la qual s'ha commemorat recentment el bicentenari- ha estat reconeguda amb el títol de "venerable servent de Déu" per part del Vaticà, que és el primer pas cap a la beatificació.

A més a més, el passat mes de gener, Francesc va reconèixer com a màrtirs de la Guerra Civil tres monges de l'Institut: Dolors Oller Angelats, Catalina Margenat Roura i Josefa Monrabal Montaner, que van ser assassinades durant el conflicte.

A la resta de l'Estat, l'Institut té comunitats a Jaén, Malgrat de Mar, Barcelona, Madrid, León, Burgos i València. Bona part de la tasca, tanmateix, la realitza fora de l'Estat, a països com la República Democràtica del Congo, Venezuela, França, Perú, Itàlia, Colòmbia, Equador, Argentina, Camerún, Guinea Equatorial, Ruanda i Mèxic.