Dues de les principals dirigents de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera i Doris Pérez, han estat condemnades a mig any de presó per haver ocupat un jutjat tot reclamant que s'aturés la subhasta d'un habitatge. Les dues activistes ja han recorregut la sentència.

Els fets van tenir lloc el 15 de març de 2013, quan Afuera i Pérez van entrar als jutjats de Girona per impedir la celebració de la subhasta del pis d'una persona que havia estat desnonada. Les dues membres de la PAH Girona-Salt van estar dues hores assegudes al terra de l'oficina, tot reclamant al secretari judicial que aturés la subhasta. Com que aquest els va reclamar que marxessin i no ho van voler fer, sinó que Afuera a més el va insultar, els Mossos d'Esquadra van desallotjar-les malgrat que elles hi van oposar resistència. Per això, han estat condemnades a sis mesos de presó per un delicte de "resistència greu als agents de l'autoritat".

Afuera i Pérez argumenten, tanmateix, que no són elles qui han desobeït la llei, sinó que són els jutges els que no acaten les lleis europees que declaren que els desnonaments són il·legals. "Volíem aturar la subhasta de forma dialogant i pacífica, però va ser el secretari judicial qui ens va enviar les forces de l'ordre", indica Afuera, tot afegint que "s'estan protegint les entitats bancàries i deixant la ciutadania desprotegida". En aquest sentit, la PAH va exposar ahir el cas de Josep Fernández, veí de Salt, a qui el jutjat li ha programat un desnonament per sisena vegada. Diversos membres de la PAH es van concentrar davant de casa seva, al carrer Major, per impedir-ho.