L'Ajuntament de Salt va aprovar en el ple de dilluns a la nit la concessió d'una bonificació del 95% de l'impost d'obres (ICIO) a 35 escales de veïns del centre de la vila que han fet obres en elements comuns o les han de portar a terme abans del 15 de desembre. D'aquesta manera, aquests blocs de pisos s'estalvien pràcticament la totalitat de l'impost que han de pagar al consistori.

La concessió de la bonificació del 95% de la quota resultant de l'ICIO a les comunitats, segons consta a les ordenances fiscals, s'atorga a aquells edificis inclosos dins del sector Salt-70 (al centre de la vila) que tinguin més de trenta anys d'antiguitat i que facin obres de rehabilitació o a aquelles construccions que facin treballs d'accessibilitat.

Estalvis de fins a 533 euros

Hi ha tota mena d'intervencions. La més cara, per exemple, té un pressuposot de 14.570 euros i ha de servir per reparar i pintar la façana principal de l'edifici situat al número 20 de la plaça Catalunya. L'ICIO que s'havia de pagar inicialment era de 582 euros. Amb la bonificació però, l'impost queda reduit a poc més de 29 euros. Un estalvi, doncs, de 533 euros.

Una altra actuació destacada és al número 2 del carrer Doctor Castany amb un cost de 14.450 euros i un impost de 578 euros que queda rebaixat fins als 28,90 euros gràcies a la bonificació. En aquest immoble s'ha de reparar la façana. Una tercera intervenció és al carrer Pacheco número 17. En aquest bloc de pisos s'hi ha de reparar l'ascensor, la porta d'entrada i els aplics del llum de l'escala, amb un cost de 12.809 euros i un impost inicial de 512 euros, que al final queda reduït a 25,62 euros.

En total, el consistori saltenc bonifica per un valor de més de 7.000 euros les actuacions en aquests blocs de pisos amb l'objetiu que el centre de la vila pugui anar millorant la seva imatge, en un sector on hi ha detectades dificultats econòmiques i socials per fer front als costos de les reparacions i on hi ha alta densitatd'habitatges i de població.

Les actuacions

A banda de les accions esmentades hi ha, per exemple, canviar portes d'entrada, bústies, cobertes planes, rampes d'entrada, cantells, baranes, muntants d'aigua, substitució de pedres malmeses de les façanes, arranjar estenedors, terrasses acel obert, canalitzacions declavegueram, interfons, patis interiors, claraboïes, trencaigües de balxons, impermeabilitzacions de terrasses o conectar a la xarxa d'aigua un edifici que s'abastia d'un pou.

Els edificis que reben aquest ajut estan ubicats als carrers Ramon Sambola, elisenda Montacada, Francesc Macià, Travessia Santa Eugènia, Àngel Guimerà, El Greco, Teixidores, Pep Ventura, Països Catalans, torras i Bages, Santiago Ramon y Cajal, doctor Castany, Indústria, Plaça Catalunya i Miguel de Cervantes, entre d'altres.