El Rhin Bar de Girona tancarà les portes el 17 de gener després de 65 anys oferint els seus plats i begudes a la Gran Via de Jaume I. La culpa la té la llei de rendes antigues, que ha provocat que el contracte de lloguer finalitzi properament. Al capdavant del negoci hi ha hagut tres generacions de la mateixa família. Tres Cándido Jordan amb les seves parelles, Maria, Clara i Sònia. El bar va obrir el 1950. El primer relleu va arribar l’any 1968 i el segon el 2010. Són molt coneguts els seus calamars a la romana i el bar apareix en el llibre Las leyes de la frontera de Javier Cercas.

Els responsables de l’establiment tenen previst fer una celebració el darrer dia, tot i que encara estan acabant de definir en què consistirà. L’establiment ha mantigut molta clientela de tota la vida, per exemple, uns francesos que hi han estat anant des de fa més de 35 anys.

Seu de la Penya gironina

En el seu moment va ser revolucionari. Va ser el primer bar on es va posar una màquina elèctrica de pollastres a l'ast de Girona, i els caps de setmana se’n venien molts per emportar. Als anys vuitanta el bar va ser deu anys la seu de la penya Gironina, que rebia els jugadors a Montilivi amb traques de petards i sonores timbalades. Des del bar es muntaven sortides a tots els desplaçaments, quan el Girona era a Tercera Divisió. Allà també s’hi reunien els periodistes Eduard Cid i l’actual cap de redacció del Diari de Girona, Josep Callol, per parlar de les investigacions del cas Treball.

De fet s’ha convertit en un punt de trobada de famílies i de treballadors dels establiments de l’entorn, com ara de les parades del Mercat del Lleó, la farmàcia o l’estanc, entre altres comerços. També hi ha tradició amb la loteria de Nadal. El número que s’hi ven fa trenta anys que és el mateix: 20.313 i manté un gruix de compradors fidels. Els tres empleats només han treballat en aquest negoci. De fet, hi són des de fa més de 40 anys.

L’origen del nom

El nom del local prové d’Andalusia. En Cándido Jordan avi va néixer a la població de Torreblascopedro, a Jaén. el poble està situat molt a prop de Linares, on hi havia un Rhin bar. Li va agradar el nom i va decidir posar-lo també a l’establiment gironí.

El futur del local, en ple eix comercial de Girona i rodejat de franquícies és ara per ara una incògnita, tot i que podria seguir el destí d’altres locals que han acabat convertits en botigues de roba de marques reconegudes o de complements.