"Yasmina Abad pregunta per les prestacions d'urgència social al ple de Salt. La resposta de l'alcalde: sortir del ple per parlar per telèfon". Aquest escrit a la xarxa social Twitter de la regidora del PSC Soumaya Waez va indignar el batlle, Jaume Torramadé, durant la sessió plenària d'ahir. L'alcalde va retreure a Waez que retransmetés el ple per Internet i va replicar que havia atès el telèfon perquè era referent a un pacient seu. Va assegurar que si calgués ho tornaria a fer i va demanar a Waez que ho expliqués bé a la xarxa social. Torramadé és cirurgià.

El ple ja havia començat encès des d'un bon principi entre el propi alcalde de CiU i la principal formació de l'oposició. La regidora Yasmina Abad feia preguntes sobre la memòria del 2013 del Consorci de Benestar Social Gironès- Salt. Volia saber quants diners i a quants saltencs s'havia beneficiat directament. També va qüestionar que la memòria dels serveis de l'any passat no hagi estat enllestida fins ara, tenint en compte que era "un copiar i enganxar" on només s'havien canviat del 2012 les dades del 2013. L'alcalde va trobar que afirmació era una crítica directa als tècnics de l'organisme i va lamentar l'actitud que va titllar d'"impròpia", mentre Abad reiterava que preguntava als polítics. Torramadé insistia que aquestes qüestions s'havien de fer al Consorci, on ella és membre de la Junta, i no en el ple i que ara només volia tenir un "minut de glòria".

En una moment donat, l'alcalde es va aixecar amb el telèfon a l'orella i va marxar de la sala i Abad va seguir fent preguntes fins que es va adonar que el batlle no hi era. La resta de regidors de l'equip de govern li deien que podia continuar parlant mentre els socialistes consideraven que hi havia d'haver l'alcalde.

Una estona després, Torramadé va tenir coneixement del "tuit". Davant l'explicació de Torramadé, Soumaya Waez li va indicar que podria haver aturat el ple momentàniament. L'alcalde va indicar-li que ella havia fet tard a l'inici del ple i que ningú li havia recriminat. Dues hores més tard, l'edil socialista mantenia el "tuit" sense cap matís.

El treball dels tècnics

Aquesta picabarallava concloure, però no els retrets sobre amb els tècnics pel migs. Va passar en un punt sobre una modificació de crèdits per valor 640.968 euros per disposar de diners per la rehabilitació d'una sala de la Coma Cros, millores en la clavegueram, mobiliari per festes veïnals i per una subvenció d'una entitat. El regidor del PSC Mingo Àlvarez va explicar que veia "poca informació" en els informes sobre d'on es treien aquests diners (entre altres, en la pintura per senyalitzar els pasoss de vianants, neteja de carrers i romanents de tresoreria). L'alcalde va aprofitar per tornar a criticar que el PSC qüestionés la tasca dels tècnics. I van tornar a discutir sobre qui és el responsable dels informes: si els tècnics que signen o el regidor de l'àrea que els hi dóna el vistiplau.

Ja en l'apartat de preguntes, la portaveu socialista, Iolanda Pineda, va sortir en defensa de Yasmina Abad i va recordar que Torramadé és vicepresident del Consorci i que la regidora Fanny Carabellido també hi és com a delegada comarcal. Va assenyalar que Abad "no havia qüestionat els serveis tècnics" i va trobar de "mal gust" que l'alcalde "s'escudés" en aquests per no respondre les preguntes.

L'alcalde va tallar l'enfrontament, recordant que estava en el torn de preguntes i que no n'havia fet cap i va afegir que havia quedat clar que, de fet, el que digués l'informe no els interessava i que "només volien carregar contra l'equip de govern". Finalment va etzibar que si no feien les preguntes al consorci és perquè allà "no hi ha premsa".