Agafa el paraigua, que a Londres no para de ploure, a Girona sempre fa sol o Viena és una ciutat massa plujosa. Aquests són alguns dels falsos mites que estan instal·lats a la societat i que es desmunten amb només un clic consultant la pàgina web d´Aemet. Segons les xifres publicades per l´Agència Estatal de Meteorologia i el servei d´informació Meteorològica Mundial, a Girona hi plou més que a Londres, Viena o Hèlsinki. Les precipitacions deixen de mitjana cada any a Girona 737 litres per metre quadrat. En canvi, a Londres, es registren 557,5 litres de mitjana. Això significa que a Girona cau un 32 per cent més de litres de pluja que a la capital del Regne Unit. Londres, això no obstant, registra més dies de pluja que Girona. Els londinencs han d´obrir 109 dies el paraigua de mitjana cada any mentre que els gironins només necessiten fer-ho 80 dies. Viena o Hèlsinki són altres de les ciutats europees que, malgrat el que pot pensar molta gent, registren menys pluges que Girona.

Un dels motius que pot estar al darrere de la falsa creença que a Girona hi plou menys que en altres punts del món és que les precipitacions a la demarcació es concentren en pocs dies. Un exemple: les persones que viuen a Oslo veuen ploure de mitjana 174 dies cada any, el doble que els gironins. Això no obstant, al final de l´any es recull quasi la mateixa quantitat de litres d´aigua per metre quadrat. Una situació similar es dibuixa a Hèlsinki, on plou 113 dies de mitjana cada any i es recullen de mitjana 649,8 litres per metre quadrat. Les dades meteorològiques recollides per l´Agència Estatal de Meteorologia també permeten descobrir quins són els mesos més plujosos. El maig és el mes més plujós de l´any a casa nostra. En les últimes tres dècades, s´han registrat de mitjana 80 litres per metre quadrat durant el cinquè mes de l´any. A l´extrem oposat se situa juliol, que recull 30 litres de mitjana. Pel que fa a les temperatures, gener i desembre són els mesos més freds de l´any a Girona (amb temperatures mínimes de mitjana d´1 grau i 2,1 graus respectivament) mentre que juliol i agost són els més calorosos (el mercuri s´enfila de mitjana fins als 29,2 i els 29 graus respectivament).

Girona també és la capital de província catalana on més plou mentre que Lleida és on es registren menys litres anuals per metre quadrat. Tarragona, per la seva banda, és la capital amb menys dies de pluja anuals de mitjana.

Mapa mundial de les precipitacions

L´anàlisi de les dades meteorològiques recollides durant els últims trenta anys en diferents ciutats del món permet descobrir múltiples curiositats. Una d´elles ens trasllada fins a Califòrnia. Malgrat tenir un clima mediterrani -el mateix que a la província de Girona- aquest estat dels Estats Units és molt més sec que la demarcació. A la ciutat de Los Angeles només hi plou 35 dies a l´any. Unes precipitacions que deixen a aquesta ciutat una mitjana de 379,2 litres anuals per metre quadrat, quasi la meitat del que es recull a Girona.

Més curiositats

A Santiago de Xile es dibuixa una situació similar. Malgrat tenir un clima mediterrani continentalitzat, es registren de mitjana 52 dies plujosos cada any, amb unes precipitacions de 312,5 litres per metre quadrat. Més plujosa és la ciutat d´Otawa, on plou quasi un de cada dos dies. Les precipitacions deixen cada any 943,4 litres a la capital de Canadà, on la temperatura mínima al gener cau, de mitjana, fins als 15,3 graus sota zero.

Bon temps a la província i amb les precipitacions encara per arribar

A Girona hi plou més que a Londres, però no ho fa tant sovint. Només cal veure la previsió del temps de cara a les properes setmanes per comprovar com aquest novembre està essent poc plujós. Segons diverses agències meteorològiques, els propers 15 dies es preveuen principalment secs, sobretot al llarg de la setmana que ve. Està previst que a Girona només caiguin quatre gotes el dimarts. La resta de temps seguirà plàcid per l´època de l´any en què ens trobem. Les màximes fregaran els 20 graus i només arribarem a temperatures de tardor-hivern de matinada, on es preveu que es registrin valors de 4 a 8 graus. Segons les previsions, de cara a la propera setmana el temps variarà lleugerament amb més núvols.