El marxant d'art gironí Miquel Tràfach Mellado va canviar ahir les galeries d'art per la sala de vistes de l'Audiència Provincial de Girona després que un matrimoni valencià que l'havia contractat d'intermediari l'hagi acusat d'apropiar-se d'una escultura de Fernando Botero i dotze obres pictòriques d'Albert Guinovart i Álvaro Reja valorades en 285.796 euros. La parella va signar un contracte amb el galerista perquè aquest vengués totes les peces abans del 31 de novembre de 2010 i, en cas de no ser possible, els les retornès. No va fer ni una cosa ni l'altra i ara s'enfronta a tres anys de presó per apropiació indeguda.

El marxant va conèixer el matrimoni l'any 2005, quan els va introduir en el món de l'art i els va començar a vendre diverses obres, entre aquestes la mateixa escultura de Botero que ara li reclamen. En el moment que van passar estretors econòmiques, la parella va optar per vendre's la seva col·lecció d'art confiant en el criteri de Tràfach Mellado i així van rubricar un contracte cedint-li les 13 peces, que pertanyien a la societat mercantil Puerto Tamar SL, constituïda pels denunciants.

El galerista acusat va explicar al tribunal que les obres pictòriques no tenien sortida al mercat i assegura que va pactar amb el matrimoni -sense documentar-ho de cap manera- que faria una permuta dels quadres per obtenir noves peces d'un "valor superior" que tractaria de vendre per obtenir líquid. Tampoc va documentar cap de les permutes realitzades, com va admetre-li ahir al ministeri fiscal.

El cas és que el termini del contracte va produir-se el 31 de novembre i el matrimoni va començar a reclamar les obres perquè no havia rebut cap euro. Segons el marxant, ell els volia tornar els quadres que havia canviat i que encara afirma tenir a la galeria perquè no els han vingut a buscar. La parella, en canvi, nega que mai hagués autoritzat el galerista a fer una altra cosa que no fos vendre les peces i reclama que els els torni totes.

L'escultura de Botero

El que va quedar més clar durant la vista d'ahir és que l'obra més valuosa que havia adquirit el matrimoni -una escultura d'una dona nua, de Fernando Botero- ha desaparegut. L'havien comprada per 197.000 euros al mateix galerista i van tractar de vendre-la en una subhasta celebrada a la casa Sotehby's, a Nova York, per 250.000 euros. No es va trobar comprador però Tràfach Mellado assegura que va trobar una oportunitat de venda a París i va cedir l'escultura a una galeria de la ciutat que, segons esmenta, li va ingressar 60.000 euros al compte quedant pendent un segon pagament. Des d'aleshores no s'ha tornat a saber res més d'aquesta peça i els 60.000 euros tampoc van arribar al matrimoni perquè el marxant d'art diu que li van embargar el compte.

"Ens va explicat tot tipus de pel·lícules" assegura l'administrador de Puerto Tamar qui, a més, també va posar de manifest que l'intermediari li havia arribat a assegurar que l'escultura de Botero li havia robat la galeria de París, motiu pel qual li va proposar denunciar-ho davant la Cambra de Comerç parisina. En veure que passaven els dies i seguien sense recuperar les obres ni els diners, van optar per denunciar el marxant gironí.