L’Ajuntament de Girona està intentant desencallar d’una vegada per totes la tarifa ecosocial de l’aigua. Per això, proposa que es faci un quart tram de pagament per a les famílies que tinguin un informe de serveis socials, a les quals se’ls faria una important reducció en la factura. L’Ajuntament de Girona, que juntament amb els de Salt i Sarrià forma part de l’empresa mixta d’aigües (AGISSA), suggereix que siguin els mateixos consistoris els que es facin càrrec d’aquest import. En els propers dies hi ha prevista una reunió a tres bandes per tal de parlar-ne.

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Jordi Fàbrega (CiU), explica que l’objectiu és que les famílies que, segons els informes de serveis socials, tinguin més problemes econòmics puguin beneficiar-se d’un important descompte en la factura de l’aigua, sempre que en facin un «consum raonable»: tres metres cúbics per persona i mes, que és la mesura establerta per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Segons subratlla, l’Ajuntament de Girona ja ha obert camí amb la possibilitat d’obtenir una bonificació del 90% en la taxa d’escombraries i sanejament (que forma part del rebut de l’aigua), i ara vol fer un pas més tot fent una tarifa especial per a les famílies que més ho necessiten.

La qüestió que cal decidir ara és qui es fa responsable de la part de la factura que s’estalviaran les famílies. L’Ajuntament de Girona proposa que se’n facin càrrec els mateixos consistoris. Una altra possibilitat seria que es repercutís en la factura dels altres usuaris, però, segons Fàbrega, aquest camí seria més lent, ja que s’hauria d’esperar que ho aprovés la Comissió de Preus de la Generalitat i podria arribar a allargar-se set o vuit mesos. En canvi, l’Ajuntament vol tirar endavant aquesta tarifa al més aviat possible, tot i que encara no hi ha una data concreta. Alguns partits de l’oposició, com ara la CUP i ICV, perferirien en canvi que aquesta despesa l’assumís la mateixa empresa d’aigües (que té un 80% de participació privada i només un 20% de pública).

Reunió amb altres ajuntaments

La prioritat de Fàbrega és parlar amb els ajuntaments de Salt i Sarrià per arribar a un acord tant per la tarifa ecosocial com per la fórmula de finançament. «Ja que el servei és comú, l’ideal seria que ens poséssim d’acord i tots apliquéssim igual la nova tarifa, i no haver de fer dues factures diferents», assenyala el regidor. Per aquest motiu, en els propers dies es reunirà amb els representants dels dos ajuntaments veïns per mirar d’avançar en aquest sentit.

L’alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), explica que des del seu consistori veuen amb bons ulls una tarificació ecosocial, però que de moment encara no han debatut de quina forma s’hauria de finançar. Torrent assegura que estan «oberts a tot», però explica que el seu ajuntament no es posicionarà fins que no tingui tota la informació i hi hagi un debat profund. De moment, indica, aquesta qüestió no l’han tractat ni en l’equip de govern ni amb l’oposició, i tampoc se n’ha parlat en cap ple.

Una posició similar manté l’Ajuntament de Salt, que assegura que en el seu cas tampoc s’ha debatut encara el tema.