El Vol Gastronòmic té un germà bessó gallec. Concretament, a Santiago de Compostel·la. Un, però, va "néixer" quasi dos mesos abans. El restaurant gallec està al parc de la Alameda, en un entorn envejable i unes vistes espectaculars on destaca la monumental Catedral. El local gastronòmic, de disseny, va entrar en funcionament el 12 de juny d'aquest any i es va batejar com "La Ferradura". Mentrestant, el "Vol Gastronòmic" també està situat en un àmbit envejable, amb el pont de Pedra, el riu Onyar, les cases de colors i la "vigilància" de la Catedral i de Sant Fèlix. El local va obrir les portes amb un sopar el 30 de juliol.

El disseny de les dues estructures és més que similar. Ambdós són rectangulars, blancs i els laterals tenen els mateixos dibuixos en forma de barres. A Girona, el disseny va córrer a càrrec de l'empresa local IXCE que en el seu moment va assegurar que s'havia basat en el pont de les Peixateries Velles (el d'Eiffel). A Galícia, l'arquitecte és César Coll, que ahir va explicar a aquest diari que la seva forma va sortir després d'un concurs públic convocat per l'Ajuntament i que va voler treure ferro a la similitud de les dues instal·lacions. Coll va indicar que s'havia assabentat de la curiosa semblança quan l'encarregat del restaurant gallec li va mostrar fotografies del que s'havia inaugurat a Girona. Va restar importància a la similitud: "No sé quin és millor o pitjor. Molts cops treballes les mateixes idees. En la ciència per exemple, els qui investiguen contra el càncer sovint van pel mateix camí. I en arquitectura, els professionals ens movem en les mateixes tendències". Això sí, va bromejar: "Hi ha una dita molt famosa que diu que en arquitectura ja està tot fet i ara només queda copiar bé".

El 31 de maig, els impulsors del Vol Gastronòmic, en una roda de premsa, sorprenien la ciutadania amb un seguit d'imatges virtuals del que acabaria convertint-se a finals d'agost en el restaurant penjant de l'Onyar. Tot just l'endemà d'aquest anunci, l'1 de juny, al parc de la Alameda ja es col·locava l'estructura gastronòmica que funcionaria uns dies després.

Hi ha algunes diferències. A Girona s'han de pagar seixanta euros per comensal. A Santiago, s'hi pot fer un cafè o fins i tot una copa a la nit. El local gallec té, com el gironí, una gran taula llarga per dinar. Però a Santiago hi ha també una terrassa -que a Girona és un balcó-, a l'exterior i taules petites als laterals de la taula gran. A Girona, van tallar diverses branques d'un arbre per poder col·locar l'estructura. A la capital gallega, en canvi, hi ha branques i troncs de tres roures que entren i surten de la instal·lació, plenament integrats. La Ferradura estarà, almenys, vint anys al parc i és una concessió administrativa de l'Ajuntament. El "Vol" està impulsat per empreses amb el suport municipal i, després d'estar a Girona un any, els seus responsables el volen portar per Europa per promoure la gastronomia gironina i catalana.