Un taüt al mig del cementiri, aquesta és la imatge amb la qual es van trobar els familiars de Juan José Moreno Cuenca, conegut com El Vaquilla quan van anar a veure la tomba de la mare del Vaquilla, Rosa Cuenca Navarro, enterrada al cementiri municipal de Girona. Uns lladres havien actuat dissabte, aprofitant que de nit ningú els veia per treure el taüt del nínxol de Cuenca, el van obrir i no van dubtar ni un moment a remenar-ho tot i a emportar-se totes les joies i fins i tot d’altres objectes que hi havia a l’interior de la caixa.

Per poder aconseguir aquest botí macabre, però, van haver de trencar la làpida de marbre que presideix el nínxol i un cop profanada la tomba, no van pensar-s’ho dos cops a actuar.

Els treballadors del cementiri van ser els primers a trobar-s’ho però també hi havia familiars que havien anat a la zona per retre un record als seus familiars durant el Dia dels Difunts. Segons va declarar Rosa Fajardo, néta de Rosa Cuenca a TV3 el mateix dia dels fets, «la família està destrossada. Trobar-se el cos a fora, després de 5 anys, és un fort impacte».

I és que Rosa Cuenca va morir el 7 d’agost de l’any 2009 i l’endemà va ser enterrada als seus 74 anys al cementiri de Girona. La dona, com marca la tradició familiar, va ser enterrada amb objectes de valor i sobretot, joies.

De fet, diumenge al matí, els Mossos d’Esquadra van desplaçar-se ràpidament al cementiri de Girona i van tenir-lo tancat fins gairebé la una del migdia després de rebre l’alerta d’un agent de la Policia Municipal. Un cop allà, van estar prenent mostres i buscant pistes per enxampar els autors de la profanació de la tomba. I mentrestant, unes 30 persones relacionades amb la família de la difunta es van esperar fora del recinte mortuori.

I seguidament, van denunciar els fets davant dels Mossos i van assegurar que Rosa Cuenca va ser enterrada amb tot de joies, com ara anells, braçalets i collarets. Pel que fa als autors dels fets, la seva néta en declaracions a TV3 va destacar que no sabien qui podien ser els autors però no va descartar que pogués ser una venjança. Els Mossos tenen oberta una investigació per identificar els autors dels fets.

La família va assegurar també que fa un parell d’anys també havien profanat la tomba de Juan José Moreno Cuenca, conegut com el Vaquilla, el cèlebre delinqüent que es va fer famós els anys 80 i que va morir l’any 2003, a l’edat de 42 anys.