L’Ajuntament de Girona imposarà una multa coercitiva de 5.000 euros per cada pis que les entitats bancàries tinguin desocupat de forma permanent. Per a determinar la quantitat, el consistori ha calculat quin seria l’import mitjà que costaria el lloguer d’un pis social a la ciutat durant un any. Paral·lelament, també s’incoarà als bancs amb pisos buits un expedient sancionador que acabarà derivant en una altra sanció, de quantitat encara per determinar. Encara no se sap quants pisos seran gravats.

El passat mes de gener, el ple de Girona va aprovar una moció conjunta de la CUP, ICV, PSC i el regidor no adscrit Carles Palomares per tal de multar els bancs que tinguessin pisos desocupats de forma permanent. L’Ajuntament calculava que les entitats bancàries tenien uns 590 vivendes buides a la ciutat, i per això va començar a fer-los requeriments perquè els cedessin per poder destinar-los a lloguer social. Malgrat la falta de resposta per part d’algunes entiats, el consistori va poder constatar que algunes d’elles tenien pisos buits des de feia temps. Per això, es va posar en contacte amb elles i, un cop acabat ara el període d’al·legacions, l’Ajuntament ha declarat que aquestes vivendes tenen una situació de desocupació permanent.

Aconseguir-ne la cessió

Davant d’això, el consistori els pot imposar fins a tres multes coercitives per tal que els bancs ocupin aquests pisos, ja sigui llogant-los o cedint-los a l’Ajuntament perquè els inclogui a la xarxa de lloguer social. L’import d’aquestes multes serà de 5.000 euros per a cada pis que estigui buit. En aquests moments, el govern local està acabant d’enllestir la llista dels pisos que es veuran gravats. L’Ajuntament recorda que es podrien imposar fins a multes de 600.000 euros, però diuen que han decidit apostar per sancions realistes i assumibles. Per a decidir aquests 5.000 euros, han calculat el que costa, de mitjana, un pis de lloguer social a la ciutat durant un any. Els diners que es recaptin de les multes es destinaran als programes d’habitatge social.

A banda de les multes coercitives, el consistori també ha obert, paral·lelament, un expedient sancionador als bancs que tenen vivendes desocupades. En aquest cas, ja no es tracta d’una multa coercitiva per intentar que els bancs cedeixin pisos, sinó que tindrà la voluntat de sancionar. De moment, encara no se sap de quin import es tractarà.

L’Ajuntament té previst aprovar ben aviat el decret que determinarà aquest import de 5.000 euros per a les multes coercitives. Tot i que el consistori creu que molt possiblement les entitats bancàries recorreran la multa, la voluntat municipal és continuar fent passos per tal de complir amb el mandat del ple per aconseguir posar en lloguer social el màxim de vivendes desocupades possible.

La petició de gravar els pisos buits dels bancs a la ciutat havia estat llargament reivindicada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que es queixava de la gran quantitat de desnonaments que hi ha a la ciutat mentre que molts bancs tenen vivendes sense ocupar. De fet, el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso (CiU), va explicar fa uns mesos que les entitats bancàries tenen uns 590 pisos buits a la ciutat, i que després d’enviar-los els primers requeriments, només n’havien cedit 36, la majoria dels quals en molt mal estat o amb els subministraments tallats. Així doncs, l’Ajuntament només en va poder aprofitar quatre per poder posar directament a la borsa de lloguer.