La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va anunciar ahir que el judici que s'havia de celebrar avui contra Marta Afuera i Ramon Mateu, que va morir fa uns dies de càncer, ha quedat suspès per un defecte de forma. Avui s'havia de jutjar la participació d'aquests dos activistes durant un desnonament a Salt el dia de Sant Jordi de l'any 2012, però el seu advocat, Benet Salellas, ha aconseguit aturar el judici de faltes. L'actuació dels Mossos durant aquell dia va acabar fins i tot al Parlament, on l'aleshores conseller d'Interior, Felip Puig, va defensar la tasca policial i va negar l'existència d'agressions. Durant el desnonament i va haver esbatussades i cinc dels activistes van patir ferides. Un d'aquests, Ramon Mateu, va patir una fractura de tíbia, presumptament pels cops de la policia, i va haver de ser operat d'urgència.

El matí del 23 d'abril de fa dos anys, unes seixanta persones convocades per la PAH Girona-Salt es van aplegar al davant del bloc de pisos de Salt on vivien en Mohamed, la Salima i els seus dos bebès amb l'objectiu d'aturar el seu desnonament promogut per una entitat bancària. Els activistes que van participar en aquella acció, mantenen que "ho van fer de forma completament pacífica" i que van "oferir roses a la comitiva judicial i policial per simbolitzar que tots som poble i que ens hem d'ajudar, enlloc de defensar els interessos d'entitats bancàries".

Les persones que presumptament van ser agredides pels Mossos, van presentar denúncies, acompanyades dels respectius informes mèdics, contra l'actuació dels agents, dels seus comandaments i dels responsables polítics. Les denúncies van ser desestimades i només va prosperar la demanda dels Mossos contra els dos membres de la PAH, fins que ara la defensa ha aconseguit la suspensió.

En un comunicat, la PAH va assenyalar ahir que "la greu intervenció dels Mossos d'Esquadra i el comportament dels responsables polítics va aixecar un debat social tan intens que a posteriori a comarques gironines no hi ha tornat a haver un dispositiu semblant en un desnonament d'un habitatge hipotecat o de lloguer. A partir d'aquell dia als desnonaments només hi apareix la comitiva judicial i si es troba resistència, d'algun moviment social o veïnal, es retira i posposa o cancel·la el desnonament". Aquell dia, segons apunta la PAH hi havia deu furgons dels Mossos d'Esquadra antiavalots, policia secreta, Mossos d'uniforme i policies locals.