Era la trobada que més expectació generava, però es va fer esperar. El president de la Generalitat, Artur Mas, va arribar tard dijous a la nit a l'entrega dels premis Príncep de Girona -just quan s'acabava la cerimònia-, de manera que la seva primera trobada amb el nou rei Felip VI va ser breu i de cara a la galeria, davant de les càmeres. El monarca i el president català, tanmateix, van tenir temps de xerrar amb més tranquil·litat en el sopar privat celebrat amb els premiats, ponents i membres de la Fundació, servit pel Celler de Can Roca. Tot i això, Mas no li va demanar una trobada formal a Felip VI per tal de "no posar-lo en un compromís".

El president del Fòrum Impulsa, Antoni Esteve, va qualificar el sopar "d'extraordinari" i va dir que no es va parlar del procés sobiranista: "No era el moment ni el lloc per parlar de política, però sí que era el moment i el lloc per enfortir relacions, i això ho vam assolir amb èxit", va indicar Esteve. Segons el responsable del Fòrum, l'ambient va ser molt "cordial" i els reis van manifestar, un cop més, la seva voluntat de continuar col·laborant amb la Fundació i el Fòrum. Felip i Letizia es van mostrar molt interessats en els projectes dels premiats, i la Reina, concretament, va voler conèixer els detalls de funcionament de la Xarxa per la Convivència de Roses, que s'ha endut el premi social d'aquest any.

El sopar va constar de diversos plats servits pel Celler de Can Roca. De fet, dos dels germans -Joan i Josep- van sortir a saludar els comensals. Després de sopar, els postres i els cafès es van fer a peu dret per tal de crear un ambient més distès. Al final, els Reis es van acabar saltant els horaris i el protocol i es van quedar al sopar fins poc abans de les dotze, encara que tenien previst marxar a les onze com a molt tard, ja que no es quedaven a dormir sinó que havien de tornar a Madrid.

"Bon rotllo"

Pel que fa a la relació entre Felip i Artur Mas, la relació va ser, segons Esteve, "de bon rotllo". Malgrat que el president no va assistir a l'entrega de premis perquè es trobava en un acte a Sant Cugat del Vallès, sí que ho va fer la seva dona, Helena Rakosnik, que es va asseure a primera fila. Malgrat que van conversar, Mas va assegurar ahir que no va demanar audiència amb el Rei per parlar del debat sobiranista, perquè, segons va dir, no el volia "posar en un compromís".

El mateix va explicar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que també va assistir al sopar. Segons Puigdemont, Felip VI i el representant del Govern no van parlar del procés sobiranista: "Mentre jo vaig ser-hi no se'n va parlar, sinó que va ser un sopar cortès i profitós perquè hi havia el fundador de Wikipedia, Jimmy Wales", va indicar. Tot i això, va deixar una porta oberta al dubte: "Si al llarg de la nit es va parlar sobre el procés sobiranista, ho desconec", va indicar.