Glòria Plana anunciava el 9 de juny que es presentava a les primàries del PSC per ser l'alcaldable socialista a Girona, sota el paraigua del corrent crític Avancem i amb el líder d'aquest moviment, Joan Ignasi Elena, al seu costat. Vint-i-un dies després però, s'ha fet enrere. De fet, la mateixa regidora ahir va anunciar que no només es retirava de la cursa electoral sinó que deixava la militància del partit. Ahir, Plana va explicar que durant aquestes tres setmanes hi ha hagut molts fets que l'han portar a decidir-se. A banda de la renúncia de Pere Navarro de seguir dirigint el partit a nivell català i del pas endavant de Miquel Iceta per substituir-lo també hi ha l'anunci del líder d'Avancem Joan Ignasi Elena d'abandonar el PSC.

Plana que era militant del PSC des de feia 14 anys va explicar ahir que "he intentat canviar el partit des de dins per fer-lo més gran i plural, però ara ja no ho veig possible", va lamentar. La ja excandidata afirma que ha fet el pas per "coherència" i assegura que no té definit cap a on anirà el seu futur: "Tinc clar que continuaré treballant -en política- i que tot el que he fet no serà inútil", va indicar ahir. De moment, no ha près una decisió sobre si s'unirà a algun moviment juntament amb Avancem, com ara Nova Esquerra, de cara a les eleccions municipals. Tampoc s'ha definit sobre si se?guirà al grup municipal socialista o si passarà al grup mixt, ni si deixarà el Consell Comarcal del Gironès, on actualment és la portaveu del PSC.

Finalment, Plana va lloar la "valentia i la vàlua" de Sílvia Paneque, que és ara l'única candidata del PSC a l'alcaldia. "Hem fet bona feina per possibilitar que per primera vegada es fessin unes primàries obertes per escollir candidat", va assegurar.

Ahir mateix, el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, va deixar en mans de la mateixa Plana la decisió de seguir al grup municipal i al Consell Comarcal. Tot i això va deixar clar que ell, per "coherència" deixaria de formar part del grup municipal i deixaria el Consell Comarcal: "Jo si deixés el meu partit, ho deixaria tot". Fernández va indicar que respectava la decisió de Plana però es pregunta què ha passat des que va dir que es presentava fins que ha anunciat que deixa la militància. I va apuntar que "no ajuda al procés de participació d'un partit el que ha fet".

Malgrat que Plana hagi renunciat a participar en les primàries del PSC, les eleccions es faran igualment aquest 5 de juliol i ja s'ha establert que hi haurà nou punts de votació. "Les votacions es faran igualment, perquè ja estaven previstes fins i tot abans que Glòria Plana -l'últim dia del termini- anunciés que es presentava perquè servirà per presentar un projecte i per atraure complicitats amb els ciutadans".

Paneque, com Juli Fernández, no entén el canvi de rumb de Plana en només 21 dies, a banda de la decisió del líder d'Avancem de deixar el PSC. "Ho lamento però ho entenc", va dir. Al seu parer "s'ha vist obligada per les circumstàncies i la renúncia de Joan Ignasi Elena", va declarar. També va destacar que Plana el "comportament exemplar i creia en les primàries i m'hauria agradat contrastar els programes".

Paneque creu que Plana ha de seguir al grup municipal, del qual també en forma part, i al Consell Comarcal. "Mentre no es doni d'alta a cap altre partit, hem de tenir la mà estesa als independents al grup municipal" va apuntar. De fet, creu que fins després de les primàries no s'hauria dep rendre cap decisió.