LA GUERRA DE LA SUCCESSIÓ, EN DIRECTE A GIRONA.Els recreadors, en una de les escenes al Pont de Pedra, ahir al matí. Les batalles van sorprendre a tots els vianants que passejaven, especialment als turistes que visitaven la ciutat.Les "tropes", avançant pel carrer Santa Clara. Avui, a dos quarts d'una del migdia, es podrà veure un dels principals enfrontaments a l'esplanada de la Copa, on durant tot el cap de setmana hi ha instal·lat un campament barroc.

Els carrers de Girona van fer ahir un viatge cap al passat i van acollir la recreació històrica sobre la Guerra de Successió més gran que es farà a tot Catalunya durant la commemoració del Tricentenari. L'esdeveniment, impulsat pels Miquelets de Girona, va comptar amb la participació de més de 130 recreadors històrics i va sorprendre molts dels vianants que passejaven per la ciutat.

Al llarg de tot el dia, escenaris com ara el Pont de Pedra o les escales de la Catedral van omplir-se de soldats que van fer reviure la història dels fets de Girona: l'entrada de les tropes austriacistes l'octubre de 1705, el setge borbònic reeixit de 1710 i el setge austriacista no reeixit de 1712. Les recreacions, a més, continuaran al llarg del dia d'avui, amb noves recreacions de batalles i amb un campament barroc que està instal·lat a l'esplanada de la Copa durant tot el cap de setmana.

Les jornades porten per títol Girona resisteix, van començar divendres i s'allargaran fins avui. El tret de sortida va tenir lloc divendres amb la conferència La Guerra de Successió a la ciutat de Girona, que va anar a càrrec de Francesc Xavier Hernández Cardona, Xavier Rubio i Francesc Riart. A més, també es va presentar el llibe Soldats, guerrers i armats dels Països Catalans, en un acte que es va celebrar al centre cívic del Barri Vell-Mercadal.

Batalles al mig de la ciutat

Els recreadors, però, van "prendre" els carrers durant tot el dia d'ahir, amb la consegüent sorpresa de turistes i vianants. A partir de les set de la tarda es va recrear la batalla principal, que es podrà tornar a veure avui, a partir de dos quarts d'una del migdia, a l'esplanada de la Copa.

En el marc d'aquestes jornades, a més, també s'ha presentat el Regiment de la Ciutat, una entitat que es troba agermanada amb els Miquelets. A més, es van fer diverses desfilades i fins i tot una jura de bandera a la plaça del Vi molt similar a les que es feien durant aquella època.

Malgrat que el projecte ha nascut aprofitant la celebració del tricentenari, l'objectiu dels organitzadors és, segons asseguren, dotar-lo de continuïtat i afegir un aire més cultural i divulgatiu als esdeveniments programats en les properes edicions. Mentrestant, l'Ajuntament de Girona ja dóna suport al projecte.