El 13 de setembre de 2007 Girona va rebre per últim cop la visita d'un Rei d'Espanya. Joan Carles va viatjar fins a Catalunya per inaugurar el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, situat a la Creueta, i posteriorment va presidir la setena edició de la Nit de l'Empresari, convidat per la Federació d'Organitzacions Empresarials Gironines (FOEG). Han passat quasi set anys i Girona tornarà a rebre un monarca espanyol, Felip VI, més acostumat a trepitjar terres gironines, tot i que fins ara ho havia fet com a hereu al tron.

Si les visites de Felip de Borbó a Girona han generat sempre algunes reaccions en contra per part dels sectors independentistes i republicans de la ciutat, amb protestes i manifestacions, el darrer viatge de Joan Carles tampoc va esquivar la polèmica. La visita del monarca va provocar una concentració a la plaça del Vi on dos joves encaputxats van cremar unes fotografies on apareixien els Reis d'Espanya.

Les fotos de l'acció van causar bastant de rebombori i una reacció judicial posterior que va acabar identificant els dos autors de la crema que van haver d'anar a judici a l'Audiènica Nacional, com a protesta a moltes poblacions catalanes es va calar foc a imatges ?reials. A Girona, es va fer una convocatòria on setze persones més van ser imputades per cremar també fotos de Joan Carles i Sofia.

Aliè a tot això, el màxim representant de la Casa Reial, Joan Carles I, aquell dia va fer una crida a "l'unitat que ens dóna la força i la dimensió necessàries per seguir progressant".

Hospitalitat gironina

El monarca encara en aquella darrera visita va tenir unes paraules referides a Girona. En aquest sentit, va destacar que es tractava d'una ciutat amb "hospitalitat oberta i solidària" i en va remarcar el potencial econòmic i empresarial de les comarques gironines. "Heu sabut conformar i consolidar una xarxa empresarial oberta al món partint del sector agroalimentari, heu sabut ?desenvolupar de forma eficaç la indústria i els serveis a través d'iniciatives generadores de riquesa i ocupació", va assegurar.

Si aquella darrera visita de Joan Carles a la ciutat va provocar protestes amb un gran ressò mediàtic, la primera va ser molt diferent. Va visitar la ciutat, juntament amb la seva esposa el 20 de febrer de l'any 1976. Feia poc que havia acabat la dictadura i molts gironins van sortir al carrer a donar la benvinguda als representants de la corona espanyola.

Aclamat a la plaça del Vi

En aquella primera visita, la plaça del Vi es va omplir de gom a gom per presenciar, encara que fos de lluny i només uns instant, el pas dels Reis d'Espanya per la ciutat. Joan Carles va sortir al balcó de l'Ajuntament de Girona, aleshores amb Ignasi de Ribot d'alcalde, i va dirigir-se als qui l'obsevaven des de baix.

El monarca va remarcar la bellesa del territori i en el discurs dirigit als gironins i va citar paraules de Salvador Espriu. El parlament del Rei va ser rebut amb entusiasme pel públic que omplia la plaça del Vi. "Fem entre tots que Espanya, com ha dit un gran poeta català, 'visqui eternament en l'ordre i la pau, en el treball, en la difícil i merescuda llibertat'", va indicar en referència al poeta. L'eufòria era tanta, que quan els monarques ja havien desaparegut del balcó, molts dels presents reclamaven que tornés a treure el cap a saludar.

Aquestes van ser les dues úniques visites oficials dels monarques espanyols a la capital gironina, amb una diferència de 31 anys. És cert que Joan Carles i Sofia havien estat altres cops a la demarcació. Per exemple, una visita al pintor empordanès Salvador Dalí i la seva esposa Gal·la, l'any 1981, a la seva casa de Port Lligat.